Na vsebino

Prihodnje leto že 180 let od prvega opisa Jurjevega v Črnomlju

Folklorna prireditev na črnomaljskem trgu, 7. maj 1933 (Foto: Ivan Pirnat, hrani BMM)
Folklorna prireditev na črnomaljskem trgu, 7. maj 1933 (Foto: Ivan Pirnat, hrani BMM)

Ste vedeli, da bo prihodnje leto minilo že 180 let od prvega opisa Jurjevega v Črnomlju?

Črnomaljsko mestno jedro je najverjetneje že stoletja bilo prizorišče slavja Jurjevega, praznika začetka pomladi. Odmev slovanskega poganstva je omenjeno kot plemensko obredje (ritus gentium) v ustanovni listini črnomaljske župnije iz daljnega leta 1228!

Jurjevo je potekalo vsako leto 23. ali 24. aprila v starem mestnem jedru Črnomlja in leta 1839 je Črnomaljec Janez Kapele prvi opisal »pomladansko praznovanje v Črnomlju«, na koncu pa še dodal, da je takrat minilo že desetletje, odkar se je na opisan način slavilo omenjeno pomladansko ali majevsko praznovanje. Kapele je torej opisoval podobo Jurjevega iz leta 1829 ali še poprej.

Naslednjo omembo folklornega delovanja v črnomaljskem mestnem jedru srečamo v letu 1888, ko so Črnomaljci 18. in 19. avgusta izvedli stare obnovljene plese pred Haringovo hišo (danes gostilna »Na suhem mostu«) in na trgu, kar je prvi znani primer folklorizma v Beli krajini. Nastop so priredili v čast 40-letnice vladanja cesarja Franca Jožefa I., in leta 1908 v čast 60-letnice nastopili tudi na Dunaju.

Čeprav ni ohranjenih poročil lahko sklepamo, da so vsakovrstni dogodki v Črnomlju vsebovali folklorne momente tudi po 1. svetovni vojni.

Vir: Jurjevanje v Beli krajini

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj