Na vsebino

Prihodnost se začne v tvojem kraju

Sem Mojca Čemas Stjepanovič. Živim v Kanižarici pri Črnomlju. Županovala sem v mandatnih obdobjih 2010-14 in 2014-18. Čas prvega obdobja je bil po prevzemu funkcije težak, soočali smo se z recesijo. V drugem obdobju smo zastavili veliko velikih projektov, številne smo izvedli ali začeli izvajati ob koncu mandata, kar nekaj pa se jih izvaja še danes. Vedno sem si prizadevala za enakomernejši razvoj občine, zato sem redno sodelovala s krajevnimi skupnostmi. Svoje delo sem opravljala dostojno, načelno in strpno. Na zadnjih volitvah sem bila izvoljena za svetnico v občinskem svetu in po najboljših močeh prispevala k uspešnemu razvoju občine.

ZAKAJ GIBANJE SVOBODA

Gibanje svoboda je sredinska stranka, ki že od samih začetkov deluje povezovalno. Vrednote stranke so sorodne mojim. Ko se je formiral Iniciativni odbor GIBANJE SVOBODA BELA KRAJINA, sem bila, enako kot moji kolegi, povabljena, da se pridružim mladi in ambiciozni ekipi, ki se je odločila, da bo izkoristila enkratno stanje stranke Gibanje Svoboda v državi in s pomočjo neposrednih povezav z večino državnih resorjev skušala narediti večje premike tudi za Občino Črnomelj. Pri tem se ne gre omejevati le na črnomaljsko občino, pač pa se zavedamo širše regionalne pripadnosti in potreb po sodelovanju. Verjamem, da lahko na podlagi izkušenj v novi vlogi županje nadaljujem zastavljene cilje ter ob pomoči sodelavcev formiram številne nove projekte.

K odločitvi, da znova kandidiram, je pripomoglo tudi stanje občine, saj v zadnjem mandatu nismo dosegli napredka, kot bi ga ob ugodnih finančnih pogojih lahko. Tudi kar nekaj projektov, ki so bili že začeti v času mojega županovanja, se ni nadaljevalo oz. prepočasi napredujejo. Pobude svetnikov in občanov so bile premalo upoštevane, krajevne skupnosti premalo vključene. Glede na slišano na terenu imamo občutek, da je občina postala odprta samo za določene, misliti drugače, pa ni zaželjeno. Želim si strpnejše komunikacije, globjega sodelovanja s krajevnimi skupnostmi in občani nasploh. Ključna bo uvedba participativnega (sodelovalnega) proračuna, saj bo le ta bistveno prispeval k samoiniciativnosti krajevnih skupnosti ter enakomernejšemu razvoju.

Čutim se dovolj sposobna, da ob pomoči dobre ekipe sodelavcev, tudi mladih strokovnjakov, uspešno vodim občino v novem mandatu.

ČLANI GIBANJA SVOBODA O KANDIDATKI ZA ŽUPANJO

Člani Gibanja Svoboda Bela Krajina smo posamezniki z (ne)politično preteklostjo, česar ne skrivamo, pač pa si pestrost štejemo v svojo prid. Tako smo v svoje vrste povabili tudi Mojco, saj premore veliko znanja in za katero vemo, da je v danih razmerah najboljša opcija. Prehod v stranko Gibanje Svoboda nikakor ne pomeni, da je pozabila na upokojence, vedno bo delala za vse generacije.

Zavedamo se, da bo dostop do vladajočih v Ljubljani najlažji, če bo Gibanje Svoboda poleg predstavnikov v krajevnih skupnostih in občinskem svetu, imelo tudi županjo! Mojco poznamo kot redoljubno, načelno, sposobno in energično žensko, od katere se vsi ves čas učimo. Z nogami trdno stoji na tleh, ne daje lažnih obljub, je načelna in je oseba, ki je s svojim vedenjem lahko zgled občanom. Je sodelovalna, vedno je bila in bo odprta za pobude ne glede na njihov izvor.

Mojca: “Županovanje zame ni privilegij, pač pa udejstvovanje in predvsem odgovornost v boju za boljšo prihodnost vseh nas«.

GLAVNI CILJI IN PROJEKTI NOVEGA MANDATA:

  • pospešitev in dokončanje izgradnje in prenove načrtovanih osnovnih šol,
  • pospešitev izgradnje kanalizacijskega omrežja s poudarkom na območju vodnega vira Dobliče in območja Vinice ,
  • zagotovitev komunalno opremljenih parcel za gradnjo individualnih stanovanjskih hiš za mlade družine;
  • nadgraditev servisa za starejše z ugodnimi pogoji za gradnjo varovanih stanovanj na podeželju,
  • podpora razvoju gasilskih društev še posebej z nabavo opreme za odpravo posledic naravnih nesreč
  • podpora aktivnim društvom v občini s poudarkom na vključevanju mladih;
  • projekt gibanje&zdravje, investicijski program obnove in izgradnje površin za gibanje oz. rekreacijo
  • posodobitev lokalnih cest in izgradnja mreže kolesarskih poti z nadaljevanjem izgradnje glavne smeri Črnomelj-Vinica s polnilnicami za električna kolesa,
  • opremljanje poslovnih con in posebna podpora razvojnim dejavnostim mladih podjetnikov ter mladih kmetovalcev v občini;
  • pospešitev državnih projektov tretje cestne osi, podaljšek razvoja železnice do Črnomlja, obnova mostu na Vinici in Žuničih, dograditev prepotrebnega elektroenergetskega omrežja.

Ob investicijah v šolstvo bomo začeli s prenovo kulturnega doma in poiskali skupno rešitev z vsemi deležniki za stavbo na Majerju. Predstavljen bo poseben program za urbani razvoj mesta Črnomelj. V sodelovanju s krajevimi skupnostmi bomo pripravili poseben program za razvoj krajevnih središč in vaških jeder. Ob vključevanju krajanov in v okviru sodelovalnega (participativnega) proračuna bodo podprti projekti na območju posamezne krajevne skupnosti.

Trdo delam in se pripravljam na novo mandatno obdobje. Vam, volilcem, samo ponujam vizijo in program, ponujam pa tudi izkušenost, s katero bom lahko takoj suvereno prevzela funkcijo in jo tudi zgledno opravljala.

Volitve zame in za člane Gibanja Svobode niso tekma s preostalimi kandidati, pač pa čas, ko mora vsak občan temeljito premisliti in voliti racionalno in v korist skupnosti. Zato dajte nam/mi priložnost, dajmo si priložnost!

Zahvaljujemo se vsem, ki nas podpirate in nam boste dali priložnost za ustvarjanje boljše prihodnosti.

Prihodnost se začne v tvojem kraju. SVOBODA za Črnomelj.

Mojca Čemas Stjepanovič

Plačana objava.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj