Na vsebino

Problematika omejitve prometa na Vinici

Danes je na črnomaljski občini potekala novinarska konferenca, katero sta skupaj sklicali Občina Črnomelj in Območna obrtno-podjetniška zbornica Črnomelj. Namen tiskovne konference je bil predstavitev težav na Mednarodnem mejnem prehodu Vinica širši javnosti.

Podjetniki, ki imajo svoj ali pa so odvisni od tovornega prometa, imajo zaradi Uredbe o kategorizaciji mejnih prehodov iz leta 2008 težave, saj je po tej uredbi nosilnost mostu med Slovenijo in Hrvaško na Vinici omejena na 7,5 ton. Ampak, samo s slovenske strani. Na hrvaški strani omejitve ne obstajajo, torej, tovornjaki s hrvaške strani lahko pripeljejo tovor v Slovenijo brez težav (in brez omejitev) v obratni smeri pa to ni možno.

Omejitev prometa za podjetnike pomeni dodatno izgubo časa in dodaten strošek pri prevozu, saj je potrebno narediti 80 kilometrov več (na mejni prehod Metlika), s tem pa se poveča strošek transporta in posledično zmanjša konkurenčnost z ostalimi podjetniki, ki takih težav nimajo.

Na Občini in Zbornici poudarjajo, da že dolga leta "pritiskajo" na pristojne inštitucije za rešitev njihovega problema, ob našem vprašanju, za kakšne povečane stroške oz. povečan obseg dela zaradi preusmeritve tovornega prometa v Metliko sploh gre, pa podatkov nimajo zbranih. Verjetno bi bilo s konkretnimi podatki tudi lažje koga prepričati v nujnost te spremembe.

V ta namen so v OOZ Črnomelj in na Občini Črnomelj začeli zbirati podpise podjetnikov, s katerimi želijo na Vlado ter ministrstva še bolj pritisniti, da bi promet preko mosta na Vinici sprostili.

Na vprašanje, kaj to pomeni za prebivalce Vinice (povečan promet, ozko središče) je predsednik OOZ Črnomelj Stanislav Malerič odgovoril, da tega prometa naj ne bi bilo tako veliko, saj naj bi MMP Vinica uporabljali predvsem lokalni podjetniki, poleg tega pa naj bi bil promet za tovorna vozila dovoljen samo med delavniki, ob koncih tedna pa prepovedan.

Glede na to, da je bilo na novinarski konferenci prisotnih kar nekaj medijev (Dolenjski list, Dnevnik, Radio Slovenija/Radio Krka, STA, RTV Slovenija, Radio 1 Odeon/Radio Odeon) lahko podjetniki upajo, da bo tudi medijska pozornost pripomogla k reševanju njihovih težav. Odsotna sta bila samo medija, ki ju sofinancira Občina Črnomelj.

Zvočni zapis

  • - Stanislav Malerič, ni bojazni za povečan promet

  • - Stanislav Malerič o problemu

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj