Na vsebino

Projekt Obrtna pot - spoznavanje poklica avtoserviser

Tudi Območna obrtno-podjetniška zbornica Črnomelj je bila povabljena k izvajanju projekta Obrtna pot, ki ga vodi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Projekt predstavlja inovativen pristop k promociji poklicev na srednjem poklicnem nivoju, predvsem tistih, ki so deficitarni. Učenci zaključnih razredov imajo možnost, da poklice spoznajo v realnem delovnem okolju. K sodelovanju smo povabili obrtnike in podjetnike, ki so se vabilu z veseljem odzvali, saj ugotavljamo tako na lokalnem kot na državnem nivoju, da določenih poklicev primanjkuje. Da je temu res tako, so pokazale tudi zbrane prijave učencev zaključnih razredov devetletke, saj se je na ogled osmih poklicev prijavilo samo 38 učencev iz šestih OŠ. Glede na prijave načrtujemo izvedbo treh ogledov, ob povečanem zanimanju pa še kakšnega.

Ker je bilo največ zanimanja za poklic avtoserviserja, je bil prvi obisk učencev in svetovalnih delavk v sredo, 22. decembra, v podjetju Avtohiša Vrtin d.o.o., kjer nas je sprejel Matjaž Vrtin, direktor podjetja. Po uvodni predstavitvi podjetja, ki deluje že več kot 40 let, smo odšli v delavnico, kjer so učenci v živo videli delo avtoserviserjev in orodje, ki ga potrebujejo pri opravljanju dela. Ogledali so si menjavo zavor, dele kompletnega diesel motorja, menjavo in centriranje pnevmatik in pripravo vozila na redni servis. Učenci so z zanimanjem poslušali prikaz del, nekateri od njih pa so se poizkušali v menjavi pnevmatike in v segrevanju kovin zaradi lažjega odvijačenja.

Ogled smo zaključili v avtosalonu, kjer so si učenci pogledali nova vozila in oldtajmer razstavljeno vozilo. Na koncu pa jim je presenečenje pripravil lastnik in ustanovitelj podjetja g. Alojz Vrtin, ki je vsem prisotnim razdelil koledarje in kape. Učenci so povedali, da jim bo predstavitev poklica zagotovo pomagala pri dokončni odločitvi o njihovi poklicni poti.

Vir: Območna obrtno-podjetniška zbornica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj