Na vsebino

Proslava ob prazniku Občine Črnomelj

Ob občinskem prazniku Občine Črnomelj je danes zvečer v Kulturnem domu potekala proslava na kateri so podelili priznanja Občine Črnomelj za leto 2016.

- Plaketo Občine Črnomelj je prejel Jože Zabukošek
- Diplomo Občine Črnomelj je prejela OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj
- Športnik leta je Lucian Butala, član ŠD Muay Thai
- Športnica leta je postala Eva Puhek, članica ŠD Ninja Črnomelj
- Športni kolektiv leta je Športno društvo Muay Thay Gladiator

Obrazložitve:

Jože Zabukošek je rojen v Žičah pri Slovenskih Konjicah. Po končanem šolanju na mariborskem učiteljišču, ga je življenjska pot pripeljala v njemu takrat še nepoznano Belo krajino. Njegovo prvo delovno mesto je bilo v Starem trgu ob Kolpi, naslednje leto so ga premestili na Sinji Vrh. Hitro se je vživel v življenje belokranjskih ljudi in takoj pričel z ustvarjalnim delom. Šola je po njegovi zaslugi postala središče dogajanja v Sinjem Vrhu in vsi so bili navdušeni nad njegovo zavzetostjo za kraj. Gospod Jože Zabukošek je poznan kot izreden fotograf. Fotoaparat je pravzaprav njegova velika ljubezen, saj j bil že kot dijak v Mariboru član fotokluba in leta 1956 je na šoli, kjer je poučeval, začel s fotografskim krožkom. S svojimi učenci se je odpravil po Beli krajini in fotografirali so predvsem staro arhitekturo, katere danes ne moremo več videti, razen na njegovih posnetkih. Vse filme je shranil in jih natančno dokumentiral tako, da lahko danes hitro najde vsak posnetek. Ko se je gospod Jože Zabukošek upokojil, je uresničil tudi svoje tihe želje iz otroštva, saj se je pričel ukvarjati tudi s slikarstvom. Kot pravi, sta mu Kolpa in belokranjska pokrajina zelo pri srcu, a kljub temu najraje riše stare hiše, mline, žage in kmečka poslopja. Vse to pa nariše po fotografijah, ki jih je posnel sam. Likovno vedno znova izpopolnjuje svoja dela, dopolnjuje znanje v kompoziciji in barvnih kontrastih. Gospod Jože Zabukošek je imel že 17 samostojnih razstav: na Sinjem Vrhu, v Starem trgu, v Črnomlju, pa tudi v rodnih Žičah, sodeloval pa je tudi na več skupinskih razstavah. Z gotovostjo lahko trdimo, da so tako njegove slike kot fotografije velika prispodoba pozitivne energije. Vidimo, da so v veselje tako njemu, kot tudi nam. Čutimo lahko njegovo čisto, navdihujočo in radostno energijo. 7 Zgovoren odsev njegove neverjetne osebnosti je tudi dobrota. Številna dela je namreč nesebično poklonili različnim ustanovam in posameznikom, tudi Občini Črnomelj, saj zbirka s podobami Črnomlja krasi prostore občinske ustanove. Jeseni 2016 je ponovno izlil svoj umetniški navdih na sliko starega mestnega jedra, ki krasi obnovljeno sejno sobo Občine Črnomelj. Slike, ki jih ustvarja z dušo in srcem, izražajo in puščajo globok, neizbrisen in čudovit pečat Črnomlju in njegovi okolici. Prevzamejo nas z nostalgijo nekdanjih časov in prelepih podob Bele krajine, katere je tako realistično prenesel na platno. Občudujemo njegove slikarske linije in njegov prefinjen občutek, ki končni izdelek naredi skorajda živ. Za svoje ustvarjalno delo na področju kulture je gospod Jože Zabukošek že prejel Župančičevo diplomo za leto 2000, 2006 in 2009, kar je le še potrditev, da gre najvišje občinsko priznanje za leto 2016 PLAKETA Občine Črnomelj v prave roke.

Osnovna šola Milke Šobar - Nataše izvaja osnovnošolski prilagojeni program z nižjim izobrazbenim standardom, posebni program vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov z lažjo, zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju, logopedsko službo ter mobilno specialno pedagoško službo. Šola s svojo dejavnostjo zavzema pomembno mesto na področju skrbi za otroke in mladostnike z motnjo v duševnem in gibalnem razvoju. Je odprta in odzivna, dovzetna za prepoznavanje. Uvaja nove metode dela in oblik poučevanja. Vključuje učence v okolje – v pripravo razstav, sodelovanje na natečajih na likovnem področju, sodelovanje na glasbenem in športnem področju, obiski gledaliških in kino predstav, ogledi koncertov, razni nastopi… Šola je neposredno povezana z okoljem in z njim tudi sodeluje. Šola je vključena v številne projekte, dejavnosti in tekmovanja, ki nudijo učencem celovit razvoj. Predvsem je pohvalno, da se prijavljajo na številne razpise, tako mednarodne kot tudi državne in naj poudarim, da so na večini teh razpisov uspešni.

Če naštejemo le nekaj projektov:

Mednarodni projekti:
1. E-twinning – Make your soup
2. S-factor into Eurovision (projekt z mladinskim centrom Bit Črnomelj, organizacija Momentum World iz Velike Britanije – doseženo 2. mesto)
3. S-factor 2016, mednarodni filmski projekt (organizacija)
4. Drevesna olimpijada, mednarodni projekt sajenja dreves (organizacija Environment Online – ENO, nakup dreves)
5. CookLook, mednarodnoi projekt (turistični ogled Zagreba in kuharska delavnica)
6. Partner v Mednarodnem festival Igraj se z mano (majice, kape) 7. Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice 8

Državni projekti:
1. Projekt IKT – Razvoj mobilnega komunikatorja za lažje sporazumevanja Moj komunikator – MIZŠ – 150.000 € (plačilo programerjev, nakup računalnikov, tablic, avtorske pogodbe)
2. Spodbudno učno okolje za zagotavljanje enakih možnosti v vzgoji in izobraževanju – 4.066 € (nabava materiala, avtorske pogodbe)
3. Dvig socialnega in kulturnega kapitala v lokalnih skupnostih za razvoj enakih možnosti in spodbujanje socialne vključenosti (SKK); 12 mesečna zaposlitev za 20% delovnega časa
4. Tradicionalni slovenski zajtrk (nakup živil)
5. Shema šolskega sadja (nakup živil)
6. Organizacija državnega prvenstva v badmintonu (nakup športne opreme) z mednarodnim značajem
7. Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice (knjige)
8. Šolski »Storyline« projekt Pot v lepi gaj
9. Bitea - akcija zbiranja izrabljenih tonerjev, telefonov in kartuš V okviru projekta Erasmus + in E-twinning so zaposleni obiskali London, Leeds in Bratislavoin si pri tem pridobili tudi izkušnje, ki jih delijo doma.

Projekti, ki jih izvajajo v okviru šole, v katerih sodelujejo kot partner …
1. Bralni projekt »Pravljični potujoči kovček«
2. Bralni projekt »Rastem s knjigo«
3. Bralni projekt »Drugačne pravljice«
4. Akcija »Halo si za to?«
5. Varna raba interneta
6. Šolske knjižnice so zakon!
7. Vodne radosti
8. Košček slovenščine
9. Svetovalnica s ciljem približevanja staršem in otrokom ter povezovanje z belokranjskimi občinami in širše, kar je dodana vrednost v prvi vrsti za otroke in starše, ki so te pomoči potrebni
10. Prostovoljno delo
11. Škratmobil (sodelovanje s Knjižnico Črnomelj, projekt je finančno podprl Norveški in EGP finančni mehanizem – mali projekti)
12. Zvočna knjižnica
13. Policist Leon svetuje
14. Glasbena terapija
15. Lampijoni
16. Ptičje hišice - Zavoda za razvoj mobilnosti (sodelovanje z RIC Bela krajina, izdelava ptičjih hišic in valilnic in njihova postavitev v Črnomlju)

V PRIPRAVI:
1. Vodenje in upravljanje inovativnih učnih okolij – ŠR – 510 € (did. sredstva)
2. Mreža strokovnih institucij za podporo otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam – MIZŠ – 355.000 € /2017- 2020/.
3. VIDEO INCLUSIN – ERASMUS +, 10.000 €

Zaposleni na Osnovni šoli Milke Šobar – Nataše se trudijo, da bi bil vsak učenec vključen v vsaj eno dejavnost. S tem jim omogočajo poudariti njihovo pomembnost, jim dvigniti samozavest ter jim omogočiti vključevanje v širšo skupnost. Tako pridobijo pomembne izkušnje in podlago za nadaljnje življenje tudi po zaključenem šolanju, kar je glede na specifičnost strukture učencev izjemnega pomena za njihov nadaljnji razvoj.

Lucian Butala je 12-letni učenec Osnovne šole Loka. V prostem času se že 7 let ukvarja s tajskim boksom. V kategoriji do 45 kg. Tekmuje v Sloveniji in na Hrvaškem. Trenira 6 x tedensko po uro in pol. Ker je v svoji kategoriji med najboljšimi borci, ima željo, da se z leti še izpopolnjuje in doseže tudi v bodoče še veliko športnih uspehov. Skrajni cilj mu je nastop na tekmovanjih kot profesionalec. V sezoni 2015/2016 je dosegel naslednje rezultate: 1. mesto na državnem prvenstvu na Ptuju, 1. mesto na tekmovanju Internacionalne Muay Thai lige na Ptuju, 2. mesto v meddržavnem tekmovanju v K1 v Čakovcu, 3. mesto na tekmovanju Kick Light v Čakovcu. Do sedaj je imel 17 borb, od tega je bil v 11 borbah zmagovalec.

Eva Puhek je dijakinja drugega letnika Gimnazije Novo mesto - športni oddelek. Že od šestega leta trenira borilno veščino ju-jitsu v ŠD Ninja Črnomelj pod mentorstvom Marka Šikonje in Franca Kovača. V dosedanji športni karieri je osvojila že več medalj na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Zadnja tri leta je tudi članica slovenske kadetske ju-jitsu reprezentance. Leta 2015 se je udeležila svetovnega prvenstva v borbah v Atenah in osvojila 9. mesto v kategoriji kadetinj do 63 kg. Kljub kompliciranemu zlomu ključnice na reprezentančnih pripravah in po štirih operacijah je Eva 14. 6. 2016 na Dunaju na mednarodnem tekmovanju v kadetski selekciji (U-18) osvojila 1. mesto, v članski konkurenci (U+21) pa 3. mesto. 5 Eva Puhek se je 24. 9. 2016 udeležila Evropskega kadetskega prvenstva v Gelsenkirchu, na katerem je v kategoriji kadetinj do 18 let osvojila 1. mesto in tako postala evropska prvakinja. S tem dosežkom je izpolnila pogoj za pridobitev kategorizacije in si pridobila status perspektivnega športnika, ki je stopil v veljavo s pričetkom leta 2017. Z naslovom evropske prvakinje je od Ju-juitsu zveze Slovenije prejela »rjavi pas« in priznanje za izredne dosežke na tekmovalnem področju v letu 2016. V decembru 2016 je v Kopru na državnem tekmovanju srednjih šol v judu osvojila 3. mesto. Marca 2017 se bo Eva v Atenah udeležila svetovnega prvenstva v borbah, kjer bo tudi takrat po najboljših močeh poizkusila doseči najboljši rezultat.

Športno društvo Muay Thay Gladiator (ŠD MTG Gladiator) deluje pod vodstvom predsednika kluba in glavnega trenerja Petrita Izairija. Nekdanjemu svetovnemu prvaku v kickboxu je uspelo mladim v Beli krajini približati tajski boks ne samo kot šport ampak tudi kot umetnost, in tako v njih prebuditi željo po treniranju in tekmovanju v tej športni disciplini. Kljub napačnim predstavam, ki jih ima večina ljudi, velja povedati, da je v tej disciplini najmanj dolgotrajnih poškodb oz. jih skorajda ni. Datum ustanovitve kluba tajskega boksa 1. 6. 2013, bo najbrž ostal v spominu vseh članov kluba (oz. Gladiatorjev, kot se sami imenujejo), saj je pomenil velik korak na poti k njihovi uresničitvi sanj. Treningi tajskega boksa so naporni in zahtevajo veliko odrekanja in samodiscipline, kar je mlade člane zelo hitro pripeljalo do tega, da so postali državni, mednarodni in celo svetovni prvaki med amaterji. V letu 2016 so se člani kluba Gladiator borili na kar nekaj velikih tekmah. Najbolj uspešni tekmovalci, ki branijo barvo Gladiatorjev, so Robert Grgurič, Lucian Butala, Nastja Koca in Rebeka Koca. Za udeleževanje na profesionalnih svetovnih tekmovanjih je še prehitro, saj je klub še premlad, so pa na dobri poti, da ustvarijo tudi profesionalne borce. Danes ima klub svoje prostore, dvorano in fitnes, kjer je članom omogočeno, da trenirajo kot vrhunski športniki. 6 V Internacional Muay thai ligi so tekmovalci v 2015/2016 dosegli štiri prva mesta, in sicer so bili to: Rebeka Koca, Nastja Koca Lucian Butala in Sebastjan Zupanc, v Svetovnem pokalu na Hrvaškem pa je zasedel prvo mesto Samo Petrič, drugo mesto pa Robert Grgurič.

V kulturnem programu je nastopil Tamburški orkester Dobreč pod vodstvom Gregorja Zagorca z gostoma; vokalistko Tino Kocjan in violinistom Bojanom Ristićem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj