Na vsebino

Prošnja za donacije za ozelenitev Črnomlja

Prebivalci Črnomlja z žalostjo opažamo, da se je število dreves v mestu v zadnjih letih močno zmanjšalo. Nekatera so bila odstranjena, druga so podrle naravne ujme ali so se posušila. Dreves se ni nadomeščalo z novimi, kljub temu, da vemo, kako pomembno vlogo imajo v mestu, saj ohlajajo in čistijo zrak, nudijo senco, zadržujejo padavine in imajo velik vpliv na kakovost bivanja. Vloga drevja narašča v vse pogostejših ekstremnih vremenskih pojavih, kot so zelo visoke temperature, dolga sušna obdobja in močni nalivi. Poleg tega imajo drevesa tudi velik simbolni pomen, saj sooblikujejo kulturno krajino, so vedute, zbirališča, dajejo pomen sakralnim in posvetnim prostorom, določajo imena ulicam, so navdih in opomnik preteklih dogodkov. Ne nazadnje ne smemo spregledati vloge, ki jo imajo medonosna drevesa za življenje čebel, te pa na življenje vseh nas. Z vsakim padlim drevesom je naše mesto postalo bolj sivo, vroče in neprijazno.

Meščani smo se povezali v skupino Urbano zelenje mesta (UZM) Črnomelj, da bi konstruktivno prispevali k ponovni ozelenitvi mesta. Pri tem so nas podprli številni posamezniki, Občina Črnomelj, Krajevna skupnost Črnomelj in druge javne institucije. Dogovorili smo se, da bomo Dan zemlje obeležili z akcijo sajenja dreves v mestu, ki jo bomo opravili prostovoljci v sodelovanju s Komunalo Črnomelj, v petek, 12. aprila 2019.

Naša želja je, da bi v mestno jedro, pred šole in druge javne institucije zasadili čim več dreves in naredili mesto zopet zeleno za nas, naše otroke in prihodnje rodove. Pri tem pa potrebujemo pomoč. Sadike dreves, ki so primerne za zasaditev v mesto, kar pomeni dovolj visoke, z ustreznim obsegom debla in 3x presajene, so zelo drage, zato nimamo na razpolago dovolj sredstev, da bi ozelenili vse lokacije, ki se nam po strokovnem pregledu zdijo nujno potrebne. Zato se na vas obračamo s prošnjo za donacijo, ki bi jo namenili za nakup sadike drevesa. Darovana drevesa bomo označili s tablico z imenom donatorja in poskrbeli za medijsko podporo dogodka, tako da bodo meščani in širša javnost seznanjeni s podjetji, ki so prispevala k lepši podobi mesta in boljši prihodnosti nas vseh.

Za vsa dodatna vprašanja in možnost predstavitve lokacij zasaditve dreves smo za vas dosegljivi na spodaj navedenih kontaktih. Sredstva se nakazujejo na račun Krajevne skupnosti Črnomelj, Kolodvorska cesta 34, 8340 Črnomelj (TRR: SI56 0121 7645 0790 344 odprt pri Banki Slovenije, Sklic: datum, namen plačila: OTHR) in bodo porabljena izključno za nakup dreves.

Upamo, da boste prepoznali pomen ozelenitve Črnomlja in da bomo čez nekaj let lahko posedali v senci dreves vašega podjetja!

Priponke

Vir: Urbano zelenje mesta

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj