Na vsebino

Proti neutemeljenemu zvišanju cen komunalnih storitev

Fotografija je simbolna
Fotografija je simbolna

Na oktobrski seji Občinskega sveta Občine Črnomelj so svetniki iz vrst SD, DESUS in NSi izglasovali sklep o zvišanju cen komunalnih storitev v Občini Črnomelj. Cene se bodo tako s 1. januarjem 2016 mesečno povišale za okrog 10 evrov na gospodinjstvo. Občina Semič, kot solastnica Javnega podjetja Komunala, oziroma njeni svetniki pa so omenjeni elaborat in s tem podražitve utemeljeno soglasno zavrnili.

Po besedah Sama Kavčiča, direktorja JP Komunala, ima posamezna občina možnost različnih subvencij iz občinskega proračuna, na podlagi česar bi gospodinjstva v občinah lahko plačevala različne cene. To pomeni, da bodo občani Črnomlja, če bo to obveljalo, dejansko plačevali višje cene kot v Semiču - za popolnoma enake storitve.

V gradivu za Občinski svet Črnomelj pa je bilo navedeno, naj bi k podražitvam največ prispevala izgradnja nove in obnovljene infrastrukture, ki pa je bila sofinancirana iz evropskih sredstev in Proračuna RS. Direktor JP Komunala je podražitev dodatno utemeljeval z upadom prodane pitne vode in gospodarsko krizo.

Navedeno občinska odbora SDS in SLS odločno zavračamo. Prepričani smo namreč, da pri novi in obnovljeni infrastrukturi z novimi odjemalci ne bo potrebnih večjih vzdrževanj in obnov še več let. Podražitev je tako povsem nesmiselna in bistveno previsoka za občane Črnomlja.

Občinski svetniki iz vrst SDS in SLS smo Komunalo tudi že pozvali, naj poiščejo rezerve drugje in poslovanje uredijo tako, da bodo čim manj obremenjevali gospodinjstva. V avgustu 2015 je bila sprejeta tudi nova organizacijska shema JP Komunala s ciljem racionalizacije organizacije dela in stroškov, kjer pa do udejanjanja sklepa očitno sploh ni prišlo.

Možnost podražitve cen samo za občane Občine Črnomelj ostro zavračamo in JAVNO POZIVAMO, naj županja Mojca Čemas Stjepanovič zahteva, da JP Komunala izdela nov elaborat za obe občini, Črnomelj in Semič, kjer bodo upoštevane nižje cene komunalnih storitev, ki bo ugoden za občane obeh občin.

Županjo tudi javno pozivamo, naj prisluhne našim argumentom in privoli v ponovni postopek za obe občini in ne vztraja pri sprejetem, po katerem bo že tako osiromašeno prebivalstvo Občine Črnomelj po nepotrebnem plačevalo dražje storitve, kar bo še dodatno poslabšalo že tako težko socialno stanje v Občini Črnomelj.

Občinska odbora SDS in SLS Črnomelj

Vir: PLAČANA OBJAVA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj