Na vsebino

Prvi dan slovensko-britanskega prijateljstva

Osrednja tema obiska princa Edwarda je proslavitev prijateljstva med Združenim kraljestvom in Slovenijo. V čast zgodovini in prihodnosti prijateljstva sta Pahor in grof wesseški razglasila dan prijateljstva med državama.

Pahor in princ Edward sta dan obeležila v Gornjem Suhorju pri Vinici. Kraj nosi poseben zgodovinski pomen, saj je na tem mestu v času druge svetovne vojne strmoglavilo britansko vojno letalo, lokalno prebivalstvo pa je sestreljene pilote zaščitilo pred okupatorskimi silami. Vse od takrat vezi vodijo v močno bilateralno partnerstvo na področju skupne varnosti in obrambe, so zapisali na britanskem veleposlaništvu.

Spominsko obeležje zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator VI so postavili marca lani.

Predsednik Barut Pahor in princ Edward sta danes na Gornjem Suhorju ob obeležju padlim letalcem položila venca: TUKAJ

V kulturnem programu so nastopili inštrumentalisti in pevci dragatuške folklorne skupine ter pevski zbor OŠ Komandanta Staneta Dragatuš pod vodstvom Robertine Ladika in ob klavirski spremljavi Andreja Kuniča. Gill Hamborg Wraight je zbranim povedala pesem Ruperta Brooka z naslovom Vojak in to v angleškem in slovenskem jeziku.

Mogoče še tole, kot zanimivost:

Princ Edward je najmlajši sin kraljice Elizabete II. in princa Phillipa, ki je tudi najmanj izpostavljen javnosti. Z ženo Sophie imata dva otroka, ki jo poskušata vzgajati čim bolj normalno in stran od žarometov javnosti.

Lady Louisa šteje 15 let, njun sin vikont James pa je star 11 let, nista pa princesa in princ. Njuna starša sta se namreč odločila, da zavrneta uradne kraljeve nazive, saj ne želita kraljevega pritiska na otrocih.

Princ Edward in njegova žena sta sicer ena izmed redkih članov kraljeve družine z rednima službama, enako pa pričakujeta tudi od svojih otrok.

Edward je sicer eden izmed bolj priljubljenih članov kraljevega družine, kljub redki izpostavljenosti, saj se je ljudem prikupil prav zaradi svoje skromnosti.

Vojvodinja Sophie pa ima zelo ljubeč odnos s Kate Middleton, saj se vojvodinji veliko družita. O njunem pristnem odnosu priča tudi dejstvo, da je bila lady Louisa družica na poroki Kate in Williama.

Zvočni zapis

  • - Predsednik Borut Pahor

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj