Na vsebino

Prvi pohod od Bojancev do izvira Lahinje

Krajinski park Lahinja je v soboto organiziral prvi pohod od Bojancev do izvira Lahinje. Kar 120 pohodnikov je podoživelo dogajanje pred skoraj 100 leti, ko so Bojančani hodili po vodo na izvir Lahinje.

Najbližji vodni vir Bojančanov je bil izvir Lahinje pod Knežino in Belčjim Vrhom, oddaljen približno štiri kilometre. Tako so se Bojančani pogosto odpravili z vprežnimi vozovi, čez Bukovje - po gozdni poti proti Belčjemu Vrhu, po vodo in največkrat tudi prat perilo.

V tem Bojanskem konvoju je imela skoraj vsaka hiša svoj voz in skupaj so potovale skoraj cele družine: možje, ženske, otroci, najverjetneje so ostali doma le starci in tisti, ki ne bi zmogli teh naporov. Odpravili so se v zgodnjih jutranjih urah z leseno-železnimi vozovi, natovorjenimi s praznimi sodi, raznimi posodami za vodo ter polnimi škafi umazanega perila. Pri izviru Lahinje so se utaborili, saj se je cel dan pralo, peklo, kuhalo in tudi družilo. Proti večeru, ko je bila »žehta« oprana so natovorili vozove z opranim perilom ter sode in vso razpoložljivo posodo napolnili z vodo. Ko je bilo to vse postorjeno so se odpravili nazaj proti Bojancom.

Okoliško prebivalstvo je razumelo življenjsko potrebo Bojančanov po vodi. Za dneve, ko so prišli Bojančani po vodo in prat, so bili Belčani in Knežinci dogovorjeni in so sami imeli te dni poseben režim pristopanja do vode. Živino so tiste dni napajali nižje od izvira.

Pohod je spomin na takratne čase, na takratni način življenja, na spoštljivost, na razumevanja ter tolerantnost do drugačnosti. Je apel, da je voda naravni dar – naše javno dobro in opomin, da moramo varovati vodne vire kot osnovo za preživetje ter negovati spoštljive medčloveške odnose.

Pohod od Bojancev do izvira Lahinje naj bo spomin na neke stare čase in opomin, da vsi skupaj kljub različnosti lahko bolje in lepše živimo v slogi, tolerantnosti in medsebojnem spoštovanju.

RIC Bela krajina, upravljavec Krajinskega parka Lahinja se zahvaljuje: Zdenki Pezdirc, Mateju Simčiču, Rajku Vrliniču, Kud Oton Župančič, Folklorni skupini Dragatuš, Društvo Kmečkih žena Dragatuš ter prebivalcem Bojancev in Belčjega Vrha.

Hvala tudi vsem udeležencem pohoda, ki so se zbrali v tako velikem številu. Čez leto dni se zopet vidimo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj