Na vsebino

Prvi Tonijev pohod

Polansko KTŠD je 20. januarja organiziralo prvi Tonijev pohod, ki je potekal od Starega trga po delu Čredniške poti do Prelesja in ob Kolpi gor vodno do Vrta. V društvu se že nekaj let ukvarjamo ne le s kulturo temveč smo razširili dejavnost s pomočjo zgodb tudi na turizem in šport. Tako je nekega dne padla ideja, da obudimo zgodbo našega dolgoletnega člana, harmonikarja Tonija Verderberja. Kot majhen deček je bil poslan od doma v šolo v skoraj deset kilometrov oddaljen Predgrad. Sedem letni nadobudnež jo je namreč na samo Antonovo, v visokem snegu in vetrovnem vremenu, mahnil peš proti rojstni vasi. Številne njegove pesmi pojejo o domu, o dišečem kruhu, o mami in lepotici Kolpi. Pesem Vračam se domov pa je kot nalašč za obuditev tega dogodka. Zadnja kitica omenjene pesmi se konča z verzom … kakor v pravljici… Po petkovem obilnem sneženju se je Stari trg prebudil v jasno, izjemno hladno in zasneženo lesketajoče jutro. Prvi pravi zimski dan v letošnji zimi je obetal pravi pohod kakor v pravljici.

Marljive članice in člani društva so poskrbeli, da so se pohodniki že pred odhodom dobro ogreli in se posladkali. Toni Verderber je nagovoril zbrane in 70 pohodnikov se je malo po deseti uri podalo na desetkilometrsko pot. Prvi del poti smo prehodili po sveže zapadlem snegu in prav v vsakem izmed nas se je prebudila otroška radost ob pogledu na s soncem obsijano zasneženo pokrajino. Razigrano smo si stresali sneg z vej in se medgeneracijsko družili in zabavali.

Prvi postanek smo imeli v Dolu pri Biserki na turistični kmetiji Majerle, kjer nas je čakala obložena miza dobrot s toplimi napitki vseh vrst. Pot smo nadaljevali ob reki Kolpi, ki je imela prav hiter tek v primerjavi s tisto lenobno poletno rečico. Sneg je ob poti naredil nekaj preglavic na cesti, a nam to ni predstavljalo večjih skrbi, saj smo vedeli, da se je Tonijevi ženi Ireni uspelo prebiti s hrano na cilj. Ob pol enih smo prvi prispeli v Vrt kjer smo zaključili s pohodom in nadaljevali druženje s plesom ob harmoniki. Za prevoz nazaj je poskrbel Tonijev nekdanji basist v ansamblu Pavle Šterk.

Prav vsi smo bili na koncu soglasni, da Tonijev pohod naslednjo leto bo. Torej, ob letu osorej!

V društvu pa komaj čakamo na naslednji pomladni pohod po Čredniški poti.

Vir: Polansko KTŠD

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj