Na vsebino

Prvomajska budnica metliških godbenikov iz korontene

Slovenska tradicija je, da vstopimo v mesec maj s prvomajsko budnico, ki je sicer najpomembnejše delovanje slovenskega godbeništva. A epidemiološke razmere zaradi novega koronavirusa terjajo spremembe in prilagoditve ter omejitve delovanja tudi na področju kulturne dejavnosti kot je godbeništvo.

Izvedba letošnje budnice za praznik dela na tradicionalen način in po že utečeni poti, ki se za godbenike Mestne godbe Metlika vije od Mestnega trga do Pungarta, nato po CBE do železniškega mosta, pa čez Gubčevo in Župančičevo ulico do Ulice 1. maja z zaključkom pri Bračiki, je bila zaradi uvedene prepovedi zbiranja in gibanja na javnih mestih prepovedana. V zadnjih letih so metliški godbeniki igrali budnico tudi v okoliških vaseh, in sicer na Radovici, v Drašičih in Rosalnicah. Budnica je za godbenike tako trajala od 6. do 12. ure.

Vse slovenske godbe združujejo okrog 10000 godbenikov in marsikateri godbi še nobene razmere niso preprečile izvesti budnico. V iskanju rešitve je prišla s strani JSKD in Zveze slovenskih godb pobuda, da godbeniki izvedejo budnico v sodelovanju z gasilci (vožnja po ulicah in predvajanje posnetka koračnic) ali v sodelovanju z radiem Val 202, za kar so se odločili metliški godbeniki.

Nekaj godbenikov Mestne godbe Metlika je tako kljub padavinam zaigralo budnico na dvoriščih ob spremljavi radia Val 202, ki je točno ob 6. uri zjutraj predvajal Lorbekovo koračnico Slovenci in nato še Dragoličevo priredbo Zemlja pleše. Nekateri člani so zaigrali na Marentičevi ulici, drugi so zaigrali v starem mestnem jedru in pred staro samopostrežno trgovino v neposredni bližini blokovskega naselja, najbolj vztrajna ekipa pa je sprva zaigrala z oken in pod velbom Makarove hiše, kjer godbeniki vadijo, nato pa še na Veselici, pred hišami godbenikov ter na nekaterih tradicionalnih postojankah.

Godbenikom izpred Makarove hiše lahko prisluhnete TUKAJ, tistim z Marentičeve ulice pa TUKAJ.

Metliški godbeniki, ki letos obeležujejo 170 let od ustanovitve godbe in načrtujejo posebno praznovanje s povorko godb in slavnostnim koncertom konec junija, kar pa je zaradi 'korona' razmer še pod vprašajem, sicer obljubljajo, da takoj, ko jim bo dovoljeno v polni meri biti to, kar so, da bodo izvedli budnico po budnici tako kot se spodobi.

Vir: Mestna godba Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj