Na vsebino

PU Novo mesto obvešča

V zadnjih tednih smo na območnih policijskih postajah prejeli več klicev, prijav dogodkov, kaznivih dejanj in prekrškov na javno objavljene telefonske številke policijskih postaj oziroma policijske uprave - tudi za klice, kjer je potrebno takojšnje posredovanje policije. Tako se po nepotrebnem podaljšuje reakcijski čas policije.

KADAR POTREBUJETE POMOČ POLICIJE ZA NUJNE DOGODKE POKLIČITE NA INTERVENTNO ŠTEVILKO 113!

Interventni klic na številko 113 sprejme in evidentira policist operativno-komunikacijskega centra (OKC), ki deluje znotraj vsake policijske uprave. V Sloveniji je osem takšnih centrov. Policist, ki sprejme obvestilo o interventnem dogodku, mora od prijavitelja zahtevati čim bolj natančne podatke, na podlagi katerih lahko določi stopnjo prioritete in organizacijo intervencije.

Pri klicu na interventno številko policije 113 prosimo povejte:

KAJ se je zgodilo (prometna nesreča, kaznivo dejanje, pretep ...),

KJE se je dogodek zgodil (kraj, vrsta ceste, npr. avtocesta, smer vožnje, bližina vidnejših objektov),

KDAJ se je zgodilo (ali ste na dogodek naleteli ali ste udeleženec dogodka),

ali je kdo poškodovan, število udeležencev (vozil, oseb), opis oseb, številka registrske tablice, barva, znamka vozila in druge podatke, ki bi pripomogli k varnosti prijavitelja in drugih občanov, policiji pa učinkovito intervencijo.

ZLORABA KLICA NA ŠTEVILKO 113 SE KAZNUJE.

Nekaj zgodovine o številki policije 113:

1955 - prva številka za nujne klice na območju Ljubljane 02 (1955 Stalna služba Tajništva za notranje zadeve v Ljubljani sprejme 1.823 klicev, leta 1956 že 2.539 klicev);

1973 - je interventna številka milice 92, vezana na Stalne službe Uprav javne varnosti, ki so pokrivale celotno republiko Slovenijo;

1991/1992 ustanovitev današnjih OKC (Operativno-komunikacijski center);

1993 - prenos interventne številke 92 iz lokalnih policijskih postaj (65) na regijske OKC;

1997 - interventna številka policije se spremeni v 113.

V letu 2019 smo na številki policije 113 na vseh OKC sprejeli 526.193 klicev, od tega je bilo 36,8% klicev takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije .

Več informacij o številki policije 113 (in drugih uporabnih informacij) vam je na razpolago na spletni strani policije, www.policija.si.

Vir: PU Novo mesto
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj