Na vsebino

Razpisan je datum lokalnih volitev

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je razpisala volitve predsednika republike, lokalne volitve ter volitve v DS. Foto: Matija Sušnik
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je razpisala volitve predsednika republike, lokalne volitve ter volitve v DS. Foto: Matija Sušnik

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je danes razpisala lokalne volitve, ki bodo 20. novembra. Drugi krog županskih volitev v občinah, kjer v prvem krogu še ne bodo izvolili župana, pa bo 4. decembra. Volilna opravila bodo začela teči 5. septembra.

Volitve bodo potekale v vseh 212 občinah. Volivke in volivci pa se bodo na njih izrekali tako o županih, kot članih občinskih svetov, ki imajo glede na velikost občine različno število članov, v skladu z zakonom od sedem do 45. Kandidate oz. kandidatne liste lahko določijo politične stranke v občini, lahko pa jih vložijo tudi volivci.

V občinah z ustanovljenimi ožjimi deli pa bodo hkrati potekale še volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Zakon namreč določa, da se te volitve opravijo hkrati kot redne volitve v občinske svete, razpišejo pa jih župani. Kandidate oz. kandidatne liste lahko določijo politične stranke v občini, lahko pa jih vložijo tudi volivci.

Novembrske lokalne volitve bodo osme v samostojni Sloveniji. Volilna udeležba je v primerjavi s prvimi nekaj volitvami v zadnjem obdobju nekoliko nižja; nazadnje se je na volišča odpravila dobra polovica volilnih upravičencev. Vse uspešnejše so na volitvah neodvisne liste in župani, ki kandidirajo samostojno oz. s podporo volivcev.

Stranke že v pripravah

Pogledi strank so že usmerjeni v priprave, v večini potekajo postopki evidentiranja kandidatov. Čeprav morebitnega sodelovanja ne izključujejo, se večina strank na volitve podaja samostojno, nadejajo se, da bodo izboljšale rezultate izpred štirih let.

Etablirane stranke stavijo predvsem na moč lokalne mreže, vladna novinka Gibanje Svoboda pa na lokalno mrežo pridruženih LMŠ in SAB. Svoje kandidate bodo v boj za županske stolčke poslale tudi stranke, ki jim na volitvah v DZ ni uspel preboj v parlament in bodo tako svoje mesto na političnem parketu poskušale utrditi z rezultati na lokalni ravni.

Znana tudi datuma predsedniških volitev in volitev v državni svet

Prvi krog volitev predsednika republike bo 23. oktobra, je danes sporočila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. S podpisom odloka je za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, določila 22. avgust. Z istim dnem bo možno tudi vlaganje kandidatur.

Predsednica DZ je danes podpisala tudi odlok o razpisu volitev v državni svet. Te bodo 23. in 24. novembra. Za dan razpisa splošnih volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 1. september. Volitve v DS potekajo posredno, državni svetniki pa so voljeni za dobo petih let.

Vir: STA

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj