Na vsebino

Odobrena sredstva za prenovo črnomaljskega gradu

Foto: Občina Črnomelj
Foto: Občina Črnomelj

V Črnomlju že več let postopno prenavljajo prostore gradu, najmogočnejše stavbe v mestu. Marca letos so uredili prireditveni prostor v atriju, čim prej pa želijo obnoviti še preostali del pritličja in klet. To bo sedaj mogoče s sofinanciranjem ministrstva za kulturo, saj je bila Občina Črnomelj s projektom obnove in oživitve pritličja gradu Črnomelj in mestnega jedra, uspešna na razpisu omenjenega ministrstva. Odobrena sredstva znašajo okoli 1,3 milijona evrov, so sporočili z Občine Črnomelj.

Projekt v vrednosti 1,98 milijona evrov bo sofinanciran po letih in sicer od 2023 do 2025. Ministrstvo za kulturo bo prispevalo 1,29 milijona evrov, Občina Črnomelj pa 691 tisočakov. Do leta 2025 bodo tako prenovljeni vsi pritlični prostori črnomaljskega gradu.

V sklopu oživitve starega mestnega jedra je namen projekta celostno prenoviti in oživiti pritlične prostore gradu Črnomelj, razviti tri atraktivne turistične produkte ter z implementacijo sodobnih informacijsko komunikacijskih tehnologij oblikovati moderno okolje za izvedbo prenovljene kulturno turistične ponudbe. Izboljšana bo javna dostopnost kulturnega spomenika in prireditvenega prostora, enega izmed najpomembnejših objektov kulturne dediščine tega območja, kar bo pomembno prispevalo k atraktivnosti turistične destinacije Bela krajina.

Po zaključenem projektu bo obnovljeno pritličje gradu zaživelo z novimi vsebinami, digitalizirano kulturno dediščino in turističnimi produkti. Izvedene bodo tudi promocijske in ozaveščevalne aktivnosti projektnih rezultatov ter kulturno-izobraževalne in turistične ponudbe.

Grad Črnomelj je od leta 2003 razglašen za spomenik lokalnega pomena, od leta 1995 pa je razglašen za javno kulturno infrastrukturo. Občina Črnomelj je pritlične prostore gradu Črnomelj odkupila v letu 2017. Zadnja obnova pritličja gradu je bila zaključena okrog leta 1972. Prostore so takrat namenili gostinski dejavnosti, ki je tukaj delovala vse do denacionalizacije.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj