Na vsebino

Razstava Ade Lozar v črnomaljski knjižnici

Na predpraznični torek, 21. decembra, smo v Knjižnici Črnomelj pripravili četrto mesečno razstavo v sklopu likovnega natečaja Talenti-razstave mladih likovnikov v knjižnici. Svoja dela je na ogled postavila dijakinja 2. letnika Srednje šole Črnomelj, smer gimnazija, Ada Lozar.

Ada Lozar ima na področju razstavljanja že kar nekaj izkušenj, saj je že leta 2015, v prostorih knjižnice pripravila skupno razstavo skupaj s svojim očetom Robertom Lozarjem, leta 2019 pa je že pripravila samostojno razstavo. Tokratna je torej samo še dokaz, da Ada nadgrajuje in razvija svoj likovni talent.

Sicer pa Ada ustvarja že od malih nog. Spominja se, ko je pri sedmih letih ob gledanju olimpijskih iger z družino, prvič narisala portret mame s kemičnim svinčnikom. Pravi, da so ji strast za umetnost vzbudili starši, ki se z likovno umetnostjo ukvarjajo, ter tudi slavni umetniki in filmi, ki govorijo o njih.

Ada najraje slika portrete ljudi in mačk, občasno pa tudi krajine, tihožitja in abstraktne slike. Rada tudi kipari. Najraje slika z akrili. Včasih je raje risala s svinčnikom, sedaj pa jo pritegnejo barve. Obožuje dela slikarjev kot so Vermeer, Picasso, Matiss, Monet, Frida Kahlo.

V šoli se je udeleževala skoraj vsakega likovnega natečaja, vsako leto se je npr. udeležila natečaja Ex tempora in Evrope v šoli, ter bila sprejeta na državno raven. V osnovni šoli je bila kot ilustratorka dejavna tudi pri šolskem časopisu Zeleni Jurij. V lanskem letu je prejela prvo nagrado za natečaj Doltar, ki sta ga razpisala občina Črnomelj in Mestna muzejska zbirka Črnomelj.

Tokratno razstavljavko zanima več področij umetnosti, kot so film, glasba, predvsem pa likovna umetnost, katero bi želela tudi študirati. Njena velika želja je obiskati svetovno znane galerije.

Odprtje razstave sta z glasbo obogatili mladi glasbenici iz Glasbene šole Črnomelj - Neža Šikonja, ki se uči pod mentorstvom učiteljice Urške Ristić, nam je na klavirju zaigrala skladbo Nocturno v cis- molu, Mija Ristić pa nam je ob klavirski spremljavi učiteljice Urške Ristić, na violino zaigrala Izraelski končertino, 3. stavek. Njen učitelj v glasbeni šoli je učitelj Peter Jud.

Razstavo si lahko v večnamenskem prostoru knjižnice ogledate do 20. januarja.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj