Na vsebino

Razstava Anje Tomanič v knjižnici

V torek, 18. oktobra smo v sklopu likovnega natečaja Talenti – razstave mladih likovnikov v knjižnici, pripravili novo mesečno razstavo. S svojimi fotografskimi deli se je predstavila Anja Tomanič, dijakinja 1. letnika Ekonomske šole Novo mesto, smer medijski tehnik. V času prijave na razpis, je bila Anja učenka na OŠ Loka Črnomelj.

Anja se je s fotografijo nekoliko intenzivneje začela ukvarjati pred natanko enim letom. Sprva ji fotografiranje ni bilo zanimivo, ljubši ji je bil film in snemanje videov. Na začetku 9. razreda jo je mentorica na OŠ Loka, profesorica Katarina Pavlakovič vzpodbudila, da se vpiše k fotografskemu krožku. Že zelo kmalu se je pričela udeleževati različnih fotografskih natečajev, na katerih je bila za svoje delo tudi nagrajena.

  • Januarja letos je sodelovala na natečaju Dostop do čiste vode in sanitarne ureditve, kjer je dosegla svoje prvo mesto, hkrati pa je bila tudi skupna zmagovalka natečaja med mladimi od 12 do 29 let.
  • Udeležila se je tudi tekmovanja iz Digitalne fotografije, ki ga organizira Zavod za tehnično kulturo Slovenije (Zotks). Tam je dosegla prvo mesto in s tem zlato priznanje.
  • Na natečaju Trajnostni razvoj za skupno dobro je dosegla prvo mesto.
  • Na natečaju Mladost ni norost, na katerem vsako leto sodeluje veliko avtorjev, letos jih je sodelovalo čez 100 in z njimi čez 300 njihovih fotografij, je Anja dosegla prvo mesto in s tem tudi zlato medaljo Fotografske zveze Slovenije. Podelili so ji tudi naziv Najboljši avtor natečaja med osnovnošolci. Na slednji dosežek in nagrado je Anja še najbolj ponosna.
  • v sklopu Pikinega festivala je sodelovala še na svojem zadnjem osnovnošolskem natečaju Narobe svet. Za svoje delo je dosegla prvo mesto in s tem še eno zlato medaljo Fotografske zveze Slovenije. Podelili pa so ji tudi Zlato piko.
  • Poleg naštetih nagrad pa je Anja na dveh natečajih osvojila tudi diplomi.
  • Kot je bilo že omenjeno, je bila Anjina mentorica v OŠ profesorica matematike in računalništva, gospa Katarina Pavlakovič, ki jo je vodila in spodbujala, za kar ji je Anja neskončno hvaležna. Pravi, da svojega glavnega motiva za fotografiranje nima. S svojimi fotografijami želi izraziti določeno zgodbo oz. sporočilo. Njihov namen pa je, da se ljudje ob njih zamislijo ali premislijo kakšno stvar. Z veseljem pa poslika tudi kakšen portret, naravo ali dogajanje.
  • V sklopu fotografskega krožka je Anja posnela tudi nekaj kratkih videov. Na dogodku smo si ogledali dva – Your choice in The problem.

O avtoričinih delih sta spregovorila tudi akad. slikar Robert Lozar ter profesorica matematike in računalništva, gospa Katarina Pavlakovič.

Dogodek so z izbranimi skladbami obogatile učenke iz GŠ Črnomelj:

Uvodoma smo prisluhnili duetu Živi Vrlinič na violini (prof. je Peter Jud) ter Juliji Vrlinič na kitari (Tvrtko Sarič). Ob koncu pa smo prisluhnili še izbrani skladbi, ki nam jo je na violino zaigrala Pija Stopar (prof. Peter Jud). Slednjo je na klavirju spremljal prof. Andrej Kunič.

Razstava bo na ogled v prostorih Knjižnice Črnomelj do 19.11.2022.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj