Na vsebino

Razstava Tjaše Davidović v knjižnici

V torek, 15. marca 2022, smo v Knjižnici Črnomelj, v sklopu likovnega natečaja Talenti-razstave mladih likovnikov, odprli sedmo mesečno razstavo. Svoja dela je na ogled postavila učenka 7. razreda OŠ Komandanta Staneta Dragatuš, Tjaša Davidović.

Tjaša riše oz. slika približno dve leti, za kar so jo navdušili babica, oče in polbrat. Tjašina mentorica v OŠ je prof. lik. umetnosti Jasmina Strugar. V letošnjem šolskem letu se je udeležila likovnega natečaja extempore, najraje pa slika izmišljene like. Tjašino sporočilo vsem začetnikom je, da naj verjamejo vase, kajti z veliko truda, jim bo ta vztrajnost čez leta tudi poplačana. Ne obupajte in bodite ponosni na to kaj in kako ustvarjate.

Član strokovne komisije, akad. slikar Robert Lozar, je o Tjašinem talentu zapisal takole:

Mlada ustvarjalka Tjaša Davidović se nam v svojih slikah, risbah in grafikah predstavlja z običajno širokim naborom tem, ki izhajajo deloma iz njenega ustvarjanja v šoli, deloma pa iz njenega prostega časa, za katerega sama pravi, da je obarvan predvsem s športom. Od tod verjetno interes, za teme risb stripovskih superjunakov. Njena dela zaznamuje pozornost, ki jo izkazuje pozabljenim, običajnim predmetom, kar je razvidno v tihožitjih. Svojo pozornosti pogosto posveča naravi in nekatera njena najbolj uspela dela so verjetno ravno na to temo. Tu bi izpostavil majhno krajino, na kateri je upodobila jezero z drevesi, smrečjem v ozadju, ki je zame najbolj uspelo delo na razstavi. Zelo zanimivi sta tudi obe barvni grafiki, v katerih je eksperimentirala z različnimi barvnimi odtenki in pričarala prepričljivi, s simboliko nasičeni podobi. Ker je Tjaša še zelo mlada, lahko verjamemo, da je pred njo še veliko izzivov in da bo tudi kot likovnica napredovala, predvsem pa si želimo, da se z njenimi deli znova srečamo na kakšni podobni razstavi.

O likovnem talentu razstavljavke je spregovorila tudi njena mentorica v OŠ, profesorica Jasmina Strugar.

Tudi tokrat so odprtje z glasbo obogatile mlade in talentirane glasbenice iz GŠ Črnomelj. Najprej smo prisluhnili violinistkama Pii Stopar in Miji Ristić. Obe učenki se učita violino pri prof. Petru Judu, ki je tudi mentor omenjenega dua. Zaigrali sta Zrcalni duo, avtorja Paula Wetzgerja, kateri se izvaja tako, da se glasbenici postavita ena nasproti drugi in sočasno začneta z igranjem. Pri tem drugi glas bere skladbo od konca proti začetku in je tako vertikalna in horizontalna prezrcaljenost prvega glasu. Pri drugi skladbi se jima je pridružila še pianistka Neža Šikonja, ki obiskuje 6.r. klavirja pri prof. Urški Ristić. Punce sestavljajo trio, katerega mentorja sta prof. Peter Jud in prof. Urška Ristić. Zaigrale so skladbo Song from the Secret Garden, skladatelja Rolfa Lovlanda.

Razstava bo v prostorih knjižnice na ogled do 15. aprila.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj