Na vsebino

Tradicionalni recital v znamenju Župančičeve poezije

Včeraj smo v Knjižnici Črnomelj pripravili že tradicionalno prireditev Recitiranje ob kulturnem prazniku, ki je bila letos že dvanajsta zapored. Vsako leto jo posvetimo enemu izmed pomembnih slovenskih pesnikov ali pesnic, ki so ali pa še puščajo pomembne sledi v literarni zgodovini. Glede na to, da je Občina Črnomelj letošnje leto razglasila za Leto domovine, smo se odločili, da tokratni dogodek posvetimo poeziji Otona Župančiča – belokranjskemu pesniku in rojaku, ki poleg Cankarja, Ketteja in Murna velja za najpomembnejšega in največjega predstavnika slovenske moderne književnosti.

Letošnjega dogodka se je udeležilo kar 41 recitatorjev in vsak je na svojstven, poseben in doživet način predstavil izbrano Župančičevo pesem. Skozi večer in izbrane pesmi je lahko vsak pri sebi začutil in doživel izredno bogat pesniški opus, ki nam ga je pustil naš pesnik.

V uvodu je nastopajoče in ostale goste pozdravila direktorica knjižnice, gospa Anja Panjan. Posebej veseli in ponosni smo, da se dogodka vsako leto udeleži tudi župan občine Črnomelj, gospod Andrej Kavšek, ki zbranim nameni nekaj besed ter tudi prebere izbrano pesem. Kot osrednji gost pa nas je tokrat obiskal in pozdravil nihče drug kot sam Oton Župančič. V njegovi vlogi je odlično nastopil Sašo Žepuhar, ki je sicer zaposlen na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj.

Izredno veseli smo, da nekateri recitatorji na dogodku sodelujejo že od vsega začetka. Ena izmed njih je bila tudi gospa Vika Lozar. Vsako leto je kakšen teden pred dogodkom prišla v knjižnico in rekla: "Daj ti meni eno pesem izberi, ti to znaš." Letos je žal ni bilo. In odločili smo se, da recitiranje posvetimo njej.

Piko na i pa je dogodku dodala še glasbena skupina Soreline – skupina dvanajstih deklet iz Trebnjega in okolice, ki nam je v uvodu zapela himno, kasneje pa še belokranjsko ljudsko pesem Pastirče mlado ter priredbi pesmi Tvoje jutro in Polepšaj mi ta dan.

V sklopu dogodka smo pripravili še razstavo izbranih likovnih del na temo Oton skozi moje oči – portret Otona Župančiča. Razstava je del likovnega natečaja, katerega je RIC Bela krajina leta 2023 razpisal ob 145-letnici Otona Župančiča.

Hvala vsem, ki cenite in spoštujete kulturo ter jo ohranjate tudi na tovrsten način.

Želimo vam lep 8. februar, slovenski praznik kulture.

Prireditev je sofinancirana s strani Občine Črnomelj.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
61
71
82
91
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj