Na vsebino

Redarji tudi zaradi epidemije kaznovali manj

Kot je razvidno iz poročila o delu Skupne občinske uprave - medobčinskega inšpektorata in redarstva Bele krajine (v nadaljevanju MIR), je ta lani izdal 433 plačilnih nalogov (leto prej 557), izrekel 2052 ustnih in pisnih opozoril ter izdal 36 ustnih odredb. V primerjavi z letom prej je tako izvedel manj ukrepov ter izrekel manj opozoril in ustnih odredb. Inšpektorat je sankcioniral 124 prekrškov manj kot v letu 2019, posledično je bilo tudi za dobrih 6 tisočakov manj priliva.

V občini Črnomelj so bili ukrepi v manjšem porastu, v metliški in semiški občini pa v upadu. Razlogi za zmanjšanje ukrepov se skrivajo v boljšem stanju na področju mirujočega prometa, kar gre pripisati tudi epidemiji, saj je bilo v tem času delo redarstva in inšpektorja usmerjeno predvsem v nadzor upoštevanja epidemioloških ukrepov občanov, ne pa toliko v kontrolo mirujočega prometa. Tako so ukrepali le v primeru večjih kršitev. V času epidemije je bilo tudi sproščeno plačljivo parkirišče na črnomaljskem Trgu svobode, kjer prihaja do večjega števila kršitev zaradi neoznačevanja časa parkiranja oz. neplačila parkirišč. Kršitve se sicer še vedno pojavljajo v okolici zdravstvenih domov v Črnomlju in Metliki, v okolici vrtca in osnovne šole v Semiču ter v okolici gostinskih lokalov. Kritične točke še naprej ostajajo dostava, parkiranje na pločnikih in mestih za invalide.

Problematično parkiranje na kopališču v Adlešičih

Na področju dela po odloku o režimu na območju ob reki Kolpi je število ukrepov v upadu glede na pretekla leta. Problematično je zlasti parkiranje na kopališču v Adlešičih, kjer v času kopalne sezone prihaja do večjega števila kršitev. Lani so tam zaradi neupoštevanja prometnega znaka izdali 92 glob. MIR sicer na področju parkiranja ob reki Kolpi v splošnem zaznava bistveno boljšo osveščenost med domačini.

Črnih odlagališč še zmeraj veliko

Na področju odpadkov redarji še vedno opažajo veliko število nezakonito odloženih smeti v okolje, predvsem odlaganja odsluženih avtomobilskih delov, pri čemer se pojavlja težava z dokaznim postopkom zoper izvirnega povzročitelja. Če slednjega ni možno izslediti, je v skladu z veljavno zakonodajo črno odlagališče dolžan sanirati lastnik zemljišča na katerem so bili odloženi odpadki. Na splošno se razmere na tem področju bistveno ne spreminjajo glede na prejšnja leta. V mnogih primerih je razlog za kršitve nepoznavanje predpisanih zakonskih obvez ter neosveščenost prebivalcev glede varovanja okolja.

Kako je na območju črnomaljske občine?

Na Črnomaljskem je MIR lani na področju javnega reda in miru obravnaval 196 kršitev, kar je 29 več kot leto prej. Povečalo se je zlasti število kršitev na področju nedostojnega vedenja, manj pa je bilo družinskega nasilja. Redarji so ugotovili tudi porast kršitev na področju prepovedanih drog, v upadu pa so kršitve s področja problematike tujcev. Na podlagi statističnih podatkov sicer ocenjujejo, da je stanje javnega reda na območju občine Črnomelj zadovoljivo.

Glede na leto 2019 je bilo število prometnih nesreč lani na območju črnomaljske občine v manjšem porastu, medtem ko so bile v občutnem porastu nesreče s telesnimi poškodbami. Tri nezgode so se žal končale s smrtnim izidom. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč je še vedno neprilagojena hitrost.

Število kršitev na področju mirujočega prometa ostaja na približno enaki ravni, redarji pa ugotavljajo večjo osveščenost glede parkiranja v mestu Črnomelj.

Na podlagi statističnih podatkov v MIR ocenjujejo, da so varnostne razmere v lanskem letu na območju občine Črnomelj v primerjavi z letom prej ostale na približno enakem nivoju. Izjema je le področje prometne varnosti, kjer je bilo več nesreč s telesnimi poškodbami.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj