Na vsebino

S prizidkom bi rešili številne težave

Zdravstveni dom Metlika se že leta sooča s prostorsko stisko, zaradi katere si po dva zdravnika delita ambulanto, kar podaljšuje delovni čas. Prostorska stiska onemogoča tudi pričetek nujno potrebne adaptacije dveh ambulant s pridruženimi prostori.

Prostorska stiska prinaša številne organizacijske težave, tudi pri načrtovanju cepilnega mesta, kar je v času epidemije še posebej pereče, zavod pa je omejen tudi pri prijavi za pridobitev novih programov, še zlasti pri širitvi dejavnosti družinske medicine. Neustrezni prostori poleg tega omejujejo delovanje učnega zavoda, tako za specializante kot študente zdravstvene nege. Zato so v ZD Metlika pristopili k pripravi projektne dokumentacije za izgradnjo dvonadstropnega prizidka s štirimi ambulantnimi prostori za družinsko medicino z referenčnimi ambulantami ter ustreznim dostopom za mobilno ovirane osebe.

Okvirna vrednost projekta, vključno z nabavo opreme znaša okrog 850 tisoč evrov. V letošnjem metliškem občinskem proračunu je v ta namen predvidenih dobrih 35 tisočakov. Dodatnih 15 tisoč evrov je predvidenih tudi za nakup medicinske opreme, ki pa je odvisna tudi od objave razpisa Ministrstva za zdravje za sofinanciranje nakupa medicinske opreme. Ob tem v metliškem zdravstvenem domu še letos načrtujejo menjavo vozila za sanitetne prevoze.

V zdravstvenem domu sicer ocenjujejo, da je nujno treba okrepiti dejavnost družinske medicine, patronaže, psihiatrije in izvajanje sanitetnih prevozov. Patronažna služba se je v času epidemije posebej aktivirala, še zlasti je bila pozornost namenjena prepoznavanja poslabšanja bolezni, suma na novo bolezen, duševne stiske in morebitno nasilje. Tudi potreba po psihiatrični obravnavi se je v času epidemije dodatno povečala, opozarjajo v ZD Metlika.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj