Na vsebino

Samooskrba s sadjem

Včeraj smo v okviru programa Spodbujanje lokalne samooskrbe, ki ga ZIK Črnomelj v Metliki izvaja v sodelovanju s tamkajšnjo knjižnico, izpeljali drugo srečanje. Gostili smo domačina, agronoma Janeza Gačnika, ki je udeležencem predstavil stanje samooskrbe s sadjem v Beli krajini in v Sloveniji.
Janez Gačnik meni, da so sadjarstvo najprej ljudje, ki živijo sadjarsko kulturo. In da se sadjarstva lahko lotimo na integrirani, ekološki ali biodimanični način. V letu 2014 smo v Sloveniji na prebivalca porabili 79 kilogramov svežega sadja, s tem, da je le-tega približno 80% iz uvoza. Poudaril je, da ima večjo prehransko vrednost vsekakor lokalno pridelano sadje.
Janez Gačnik, ki je med drugim predsednik Sadjarskega društva Bele krajine, je udeležence povabil k udeležbi razstav, ki jih v okviru društva prirejajo v Beli krajini ter k obisku učnega vrta dr. Derganca v Semiču. Poudaril je, da je zelo pomembno izobraževanje mladih in promocija uživanja sadja v vrtcih in šolah. Dandanes je namreč skorajda vsa hrana, ki jo kupujemo, osiromašena s hranili. Meni, da smo ljudje žrtve navad, zablod in da je vse preveč brezčutnosti do sočloveka. V domači pridelavi in samooskrbi vidi priložnost za izboljšanje stanja.

Vključitev v program je še vedno možna. Informacije: Mojca Frankovič, 07 30 61 381, [email protected].

Vir: ZIK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj