Na vsebino

SB Novo mesto odpovedala vse nenujne specialistične in druge posege za bolnike iz Bele krajine

Splošna bolnišnica Novo mesto je v luči zadnjih ukrepov za omejitev okužbe z novim koronavirusom za naslednjih 14 dni odpovedala vse nenujne specialistične in druge posege za bolnike iz Bele krajine. Za primer večje okužbe je pripravila tudi prostore v nekdanjem internem oddelku, kjer je prostora za tri težje obolele in 20 drugih okuženih.

Direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan je v večerni izjavi za medije dejala, da so v bolnišnici 13 zaposlenih zaradi rizičnosti poslali v samoizolacijo, kar sicer vpliva na bolnišnično kadrovsko sestavo.

Predstojnik urgentnega centra Splošne bolnišnice Novo mesto Bojan Kostić je pojasnil, da gre za zaposlene, za katere so ugotovili, da so lahko bili v kakšnem rizičnem stiku z nekom, ki je bil okužen ali se je nedavno mudil na rizičnih območjih v tujini. Te so za zaščito drugih, bolnikov in njih samih odstranili iz delovnega procesa, je dodal.

Kramar Zupanova je pojasnila, da se bodo sicer v novomeški bolnišnici sproti prilagajali stanju, omenjene dodatne prostore nekdanje internistike, ki jih lahko tudi razširijo, pa bodo začeli uporabljati v primeru, da bolnišnice po državi, ki zdaj sprejemajo obolele, povečanega števila bolnikov ne bodo več zmogle. Gre za primer, ko bodo v vsej državi pri hospitaliziranih okuženih presegli število sto, je pojasnila.

V novomeški bolnišnici sicer morebitne okužene s koronavirusom od sobote naprej na pregled in odvzemanje brisov sprejemajo v omenjeni nekdanji interni bolnišnici. Do zdaj so skupaj vzeli 72 brisov, od katerih je bilo osem pozitivnih, to število pa se lahko že v torek spremeni, je pristavila.

Novomeška bolnišnica sicer sodeluje tudi z drugimi zdravstvenimi domovi v regiji. Ker sta zaradi uvedenih ukrepov zaprtja izpadla metliški in črnomaljski zdravstveni dom, pa je postala vstopna točka tudi za morebitne okužene z območja Bele krajine, je še opozorila Kramar Zupanova.

Izjavo direktorice najdete v prilogi spodaj.

Zvočni zapis

  • - Milena Kramar Zupan

Vir: STA / Radio 1

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj