Na vsebino

Se bo šolsko leto resnično zavleklo v poletje ter zakaj se otroci potem sedaj učijo na daljavo?

Z današnjim dnem so svoja vrata po vsej Sloveniji zaprle vzgojno-izobraževalne ustanove, učenci pa so tako sedli za knjige in delovne zvezke (pa tudi računalnike in tablice) kar doma. Pouk namreč od danes poteka na daljavo, nemalo prahu pa je dvignila novica, da se bo pouk verjetno zavlekel celo v poletje. A pri tem se zastavljata vprašanji, ali je v tem primeru pouk na daljavo smiseln ter ali bodo učenci ostali brez dela počitnic?

Kako natanko poteka pouk na daljavo, je odvisno od šole do šole, od posameznega učitelja. Ti so za prvi teden pouka na daljavo v večini primerov pripravili različne vaje in gradiva, predvsem za utrjevanje učne snovi, a dlje časa, ko bodo šole zaprte, bolj zahtevno bo po vsej verjetnosti postalo tudi poučevanje na daljavo, saj bo treba jemati novo učno snov.

Pristojna ministrica Simona Kustec je v oddaji 24UR dejala, da so oblike šolanja na daljavo različne od navodil, ki jih pošiljajo učitelji oziroma ravnatelji neposredno otrokom in njihovim staršem. Številne šole pa gradivo za delo na domu objavljajo na svojih spletnih straneh.

Zahtevno delo pa so sedaj dobili tudi starši, ki doma opravljajo nekakšno nadomestno vlogo učitelja. "Naprošamo starše in skrbnike, da upoštevajo navodila, ki so jim jih dale šole, ter da doma z otroki nadaljujejo vzgojno-učni proces preko učbenikov in navodil," pravi Dejan Karba, vodja SOJ ministrstva za izobraževanje.

Bodo učenci poleti hodili v šolo?

V oddaji Dobro jutro pa je v jutranjih urah ministrica dvignila veliko prahu z izjavo, da bi se šolsko leto lahko podaljšalo celo v poletje. A ob tem se lahko vprašamo, zakaj se tako učitelji kot starši sedaj trudijo, da zagotovijo kakovostno učno delo na domu, če bo resnično pouk potekal tudi poleti. Tudi sami starši vedo povedati, da so se otroci danes (pa čeprav so ostali doma) tudi pridno učili.

Predvsem pa si vsi vpleteni zaslužijo čim hitrejše in natančne odgovore, ali se bo šolsko leto zavleklo ali ne - tudi samo poučevanje na domu je namreč v veliki meri odvisno od tega.

Na ministrstvu natančnih odgovorov na to še nimajo. Odgovarjajo zgolj, da natančnih informacij o tem, ali oziroma za kako dolgo se bo pouk zavlekel ni. "Razmišljamo v vse smeri in iščemo odgovore na vsa vprašanja, povezana s časovnico."

"Vse je odvisno od stanja napredovanja (ali nazadovanja) virusa," še dodaja.

Zaradi preobremenjenosti moteno delovanje

Že prvi dan pouka na daljavo sicer brez težav ni šlo. Zaradi prevelike obremenjenosti je imela težave z delovanjem spletna stran SIO, ki je postala enotna vstopna točka za podporo ravnateljem in učiteljem pri izvajanju izobraževanja na daljavo. Prav tako je bilo moteno delovanje eAsistenta, kjer so na spletni strani zapisali, da "trenutno zaradi vklopa novih pripomočkov za izvajanje pouka na daljavo in izjemno velike količine prometa, ki je posledica nastale situacije, prihaja do težav z eAsistentom". Dodajajo, da situacijo prioritetno rešujejo.

Da je zaradi preobremenjenosti prišlo do težav, priznava tudi Karba ter dodaja, da ministrstvo skupaj skupaj z Arnesom, ZRSŠ, CPI, RIC in drugimi deležniki usklajuje delovanje v trenutnih razmerah in išče rešitve, da bi bil "dostop do izobraževanja na daljavo takšen, da bi razbremenil sisteme, se pravi brezhibno delujoč".

Poudarja pa tudi, da na prvem programu Televizije Slovenija vsak dan med 9. in 12. uro poteka vzgojno-izobraževalni program, ki je namenjen predvsem prvi triadi osnovnih šol. Program do srede bo namenjen temam, kot je pravilno umivanje rok.

Kaj pa matura?

Ministrica pravi, da "morajo v novih okoliščinah zagotoviti, da šolski učni proces nemoteno teče dalje". "Če bomo to uspešno in dobro zagotovili, verjamem, da bomo to lahko tudi upoštevali pri končni odločitvi, kaj se bo zgodilo z morebitno spremembo šolskega koledarja."

"Zaenkrat se učimo na drugačen način, peljemo učni proces dalje, ko pa se bodo okoliščine spremenile oziroma postavile nazaj v normalno situacijo, bomo pa lahko sprejeli tudi končne odločitve."

K lažjemu poučevanju na daljavo so pripomogli tudi pri Mladinski knjigi in Rokusu, ki sta odprli dostop do učbenikov in delovnih zvezkov, ter založbi Modrijan, ki je danes omogočila celodnevni dostop do vseh elektronskih in interaktivnih gradiv vsem učiteljem/profesorjem in učencem/dijakom v osnovnih in srednjih šolah, ne glede na to, gradivo katere založbe šole uporabljajo.

Vir: 24 ur
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj