Na vsebino

Semič v starih cajtih (109)

Na sokolski izlet v Beograd leta 1930

Pripoveduje: Blaž Kočevar

Semiški sokoli so leta 1930 poslali štiričlansko delegacijo na sokolski zlet v Beograd (srečanje predstavnikov sokolskih društev).

Potne stroške jim je plačalo sokolsko društvo, za ostalo pa so morali poskrbeti sami. Fantje so bili brez denarja, vendar zelo iznajdljivi. Vsak je doma naskrivaj polastninil nekaj koruze in vina. To so prodali Kočevarjem (Kočevskim Nemcem) in tako prišli do prepotrebnega denarja. V Beogradu so na zletu preživeli nekaj nepozabnih dni.

Ko se je Plutov Tonček vrnil domov, je bil nemalo presenečen, ko ga je mama začela vsa besna zmerjati in obkladati z najgršimi vzdevki.

Tonček je pozneje zvedel, da je neka ''dobro obveščena'' škodoželjna ženska njegovi mami zaupala, da so šli fantje v Beograd veseljačit in se zabavat z ''lahkimi puncami''. Ni čudno, da je bil tako ''ogenj v strehi''!

Delegacija semiških Sokolov od leve proti desni: Martin Stezinar - Žgajnar s Trate, Jože Plut - Poč iz Vavpče vasi, Alojz Skala - Lukešč in Anton Plut – Tonček, oba z Mladice.

Fotografijo in podatke za objavo v knjigi 100 let športa v Semiču je prispeval Tončkov sin Tone Plut.

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj