Na vsebino

Semič v starih cajtih (139)

Postavljanje mlajev v ''starih cajtih''

Pripoveduje: Blaž Kočevar.

Semiški fantje so že pred prvo svetovno vojno v čast 1. maju postavljali mlaje. Vasi so tekmovale med seboj, katera bo imela višji mlaj. Tako so leta 1908 slovenski fantje v slovenski vasi Vrčice postavili visok smrekov mlaj in na njem je ponosno plapolala slovenska zastava. V sosednji kočevski vasi Blatnik pa so mladi Kočevarji postavili svoje narodno drevo hrast in nanj obesili nemško zastavo.

Med obema skupinama je prišlo do zbadanja, norčevanja, zmerjanja in celo fizičnega obračunavanja, tako da so morali posredovati semiški orožniki.

Lokalni oblastniki niso bili naklonjeni postavljanju mlajev. Tako najdemo v časopisu Slovenski dom iz leta 1912 naslednji zapis tedanjega aktualnega semiškega župana, ki med drugim piše: »Ni res, da sim jast mlaje poderl res pa je da so jih na moje povelje poderli ..."

Fotografija prikazuje postavljanje mlaja na trgu pred semiško cerkvijo. Žal ni znano, kdo in katerega leta je fotografijo posnel.

Vir: Semič v starih cajtih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj