Na vsebino

Semič v starih cajtih (190)

Iskra leta 1965.

V našem pričevanju se bomo omejili le na obdobje delovanja med leti 1951 in 2001, ko sta Iskra in Semič hodila z roko v roki. Zaposleni so z navdušenjem, osebnim odrekanjem in veliko požrtvovalnostjo, s sposobnimi vodstvenimi delavci, tako rekoč iz nič, v Semiču ustvarili mogočno tovarno, ki je v njenih najboljših časih štela več kot 1700 zaposlenih.

Takrat so za delavce gradili stanovanja, počitniške kapacitete na Primostku, v Premanturi pri Puli in Črmošnjicah; v prostorih tovarne so za delavce organizirali vrhunsko zdravstveno varstvo; sodelovali pri gradnji in modernizaciji poti in cest, zgradili Penzion Smuk, pomagali zgraditi samopostrežno trgovino; veliko prispevali pri gradnji vrtca, pošte in zdravstvenega doma, nadzidavi osnovne šole, posodobitvi in ureditvi kulturnega in telovadnega doma, izgradnji telefonije, lovskih koč na Smuku in Vimolu.

Iskra je materialno podpirala športnike, kulturnike, vsa gasilska in vsa druga društva, ki so jo zaprosila za pomoč. Zato ni čudno, da se je takrat rodila krilatica: Semič je Iskra - Iskra je Semič. Za svoje vrhunsko sodelovanje z okoljem so semiški Iskraši v prejšnji državi prejeli najvišje državno odlikovanje: Red dela z zlatim vencem.

Z našimi prikazi in vašimi pričevanji želimo pomagati pri ohranjanju zgodovine in pomena naše tovarne, brez katere naš kraj ne bi bil niti približno tak, kot je danes. Tedensko bomo objavljali slikovne materiale, ki smo jih zbrali za razstavo na prireditvi Pridite v vas 2019 - Spomini na Iskro med leti 1951 in 2001. Z veseljem jih bomo delili z vami. Vnaprej se opravičujemo vsem avtorjem fotografij in seveda vsem lastnikom, ki ste slikovne materiale prispevali, da ne bomo mogli navesti imen, saj jih žal ne poznamo.

Prijazno vas vabimo, da objavljene fotografije pokomentirate in opišete takratno življenje. Hvaležni vam bomo, če nam boste na fotografijah pomagali prepoznati obraze ljudi, predvsem tistih mnogih, ki so nas žal za vedno zapustili, a so v delu in življenju tovarne in kraja zapustili neizbrisne sledi.

Tako zbrane materiale in vaše dodane podatke bomo trajno shranili v urejeni elektronski obliki za naše potomce in vse tiste, ki jih bo nekoč morda zanimala zgodovina semiške Iskre. Veselimo se sodelovanja z vami in se vam za vašo dobrodušno pomoč vnaprej lepo zahvaljujemo.

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj