Na vsebino

Semič v starih cajtih (211)

TONE PLUT

Čeprav ne sodi v ''semiške stare cajte'', jih je med nami vsemi najbolje poznal in veliko pripomogel k ohranjanju spominov nanje.

Prejšnji teden se je žal nepričakovano in za vedno poslovil. Zato je prav, da se mu tudi mi poklonimo in tako vsaj simbolično zahvalimo za vse kar je naredil dobrega za soljudi in napredek našega kraja.

Bil je eden najbolj znanih Semičanov. V domačem kraju, Beli krajini, pa tudi Sloveniji in izven njenih meja smo ga poznali kot odličnega ljudskega muzikanta, humorista, člana glasbenega ansambla, uspešnega organizatorja najrazličnejših zabavnih, dobrodelnih in humanitarnih prireditev ter proslav. Dolga leta je bil idejni oče in glavni organizator izredno odmevnih satiričnih pustnih prireditev. Aktivno je sodeloval pri ohranjanju kočevarske kulturne dediščine. Bil je vztrajen raziskovalec družinske zgodovine in pomagal mnogim sokrajanom pri odkrivanju njihovih družinskih korenin. Svojemu očetu je z literarnim delom z naslovom ''Tonček Plut, godec in pevec izpod Semiške gore'' postavil nerazrušljiv spomenik.

Ni bil član nobenega društva ali stranke, vendar je rad pomagal in sodeloval z vsemi, ki so potrebovali njegovo pomoč ali nasvet.

Kljub vsemu naštetemu pa se mu nismo znali (ali hoteli) niti pošteno zahvaliti za njegovo življenjsko delo, posvečeno domačemu kraju in soljudem.

V soboto 14. januarja 2023 smo se mu je na pokopališču pri Sv. Duhu ogromna množica sokrajanov, prijateljev in znancev globoko poklonili ob zadnjem slovesu.

Dragi Tone, hvala ti, da sem lahko sodeloval in prijateljeval s tabo!

Na fotografiji Tone Plut med Štefko Kučan in očetom Tončkom

Vir: Semič v starih cajtih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj