Na vsebino

Semič v starih cajtih (252)

Podzemna jama Malikovec

Nahaja se ob cesti, ki vodi od glavne ceste Semič – Ručetna vas, proti vasici Pugled.

Malikovec je s svojim skrivnostnim širokim nezavarovanim navpičnim breznom in strmim stranskim nizkim vhodom že od nekdaj buril domišljijo domačinov, predvsem pa otrok. Zato so ga mnogokrat obiskovali, ga vneto raziskovali in za spomin iz njega odnašali kapniško okrasje. Ohranili so se le nekateri stalaktiti in sigaste tvorbe na najvišjih nedostopnih predelih jamskega stropa.

Pisnih virov o zgodovini jame ni. Po ustnem izročilu pa naj bi se vanjo zatekali naši davni predniki v času prisilnega pokristjanjevanja. V jami so baje skrivaj častili svoje praslovanske bogove in boginje – malike. Iz tega verjetno izhaja ime jame: Malikovec.

Tudi v času turških vpadov je jama nudila okoliškim prebivalcem varno pribežališče in zavetje. Verjetno pa so našli v jami zatočišče tudi jamski ljudje.

Jamo tvori šest glavnih delov: dva vhoda v jamo (navpično brezno in stranski položnejši vhod), mala dvorana pri vhodu, velika dvorana pod breznom, kapniška dvoranica (nedostopen del jame pod stropom spodnjega dela jame) in stranski rovi ( najdaljši se konča z navpičnim breznom). Verjetno pa se pod s skalnim podorom na dnu jame nahaja še neodkrito nadaljevanje jame.

Malikovec je bil zaradi lahke dostopnosti in priročnega odmetavanja odpadkov do leta 1994 močno onesnažen, o čemer nazorno pričata spodnji fotografiji.

Vir: Semič v starih cajtih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj