Na vsebino

Semič v starih cajtih (272)

O redarjih na smuški veselici

Med obema svetovnima vojnama so bila sredi avgusta znana in zelo dobro obiskana žegnanja pri cerkvici sv. Lovrenca na Smuku nad Semičem. Na njih so se zbirali božjepotniki iz vse Bele krajine, Kranjskega in celo Hrvaške.

Po končani maši so semiški gasilci vedno organizirali veselico. Pripravili so veliko hrane, pijače in tudi za ljudskega godca so poskrbeli.

Bali so se le, da bi jim lumparski fantje, ki so bili znani po tem, da so radi naredili zdraho in povzročili pretep, pokvarili prireditev. Zato so poskrbeli tudi za redarje. Častno nalogo redarjev sta prevzela spoštovana starejša gasilca Franc Volk iz Vavpče vasi in Janez Malnarič - Čečore z Mladice. Veljala sta za zelo resna, odgovorna; povrhu vsega pa še za zelo močna možakarja.

Strumno sta se sprehajala po veseličnem prostoru in z mrkim pogledom že v kali zatrla vsak poskus kaljenja miru in reda.

Vreme je bilo lepo, gasilci so prodali vso hrano in pijačo. Proti večeru so zadovoljno prešteli izkupiček in se še sami malo poveselili ob prigrizku in pijači.

Gasilci pa so imeli tudi v svojih vrstah zdraharja, ki mu ni bilo všeč, da se na veselici niso nič stepli, zato je sklenil, da bo sprl vsaj redarja.

Skrivaj je povedal Volku, da Čečore govori naokoli, da Volk nima nobenih zaslug, da se na veselici niso stepli.

Volku je bilo to silno pod čast. Ko sta se srečala s so-redarjem Janezom, je začel naj vpiti:

» Kaj si pa domišljaš, ti Čore?! Da b' reku! Kaj si me pa ogovarjal in v nič deval?! Da b' reku! Glih zdaj bom tisto tvoje smrdljivo črevesje po grmovju razvlekel!«

Ker Čečore ni vedel za kaj gre, se je čutil močno prizadetega in med starima prijateljema je prišlo do srditega prepira.

Gasilski starešine so morali uporabiti veliko diplomacije in prepričevanja, da so preprečili, da se nista nazadnje stepla častitljiva redarja.

Opomba: Franc Volk (1882 – 1942) se je priženil v Vavpčo vas z Gorenjske in je pri govoru uporabljal do konca življenja značilnosti gorenjskega narečja. Pokopan je v družinskem grobu Volkovih na pokopališču pri sv. Duhu.

Na fotografiji neznanega avtorja, posneti med žetvijo leta 1938 na Mladici, leži Franc Volk v ospredju.

Vir: Semič v starih cajtih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj