Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Milka Šobar - Nataša

Doprsni kip pred Kulturnim domom Črnomelj.
Doprsni kip pred Kulturnim domom Črnomelj.

Narodna herojinja Milka Šobar – Nataša se je rodila 29. decembra 1922 na Gornjih Lazah, umrla pa 17. avgusta 1943 na Sv. Križu (danes Gabrovka).

Milka Šobar se je rodila v kmečki družini kot osmi otrok. Po osnovni šoli je nadaljevala šolanje na meščanski šoli v Novem mestu in se vpisala na Trgovsko akademijo v Karlovcu, ker jo je kot dijakinjo drugega letnika zatekla okupacija in se je vrnila domov in sodelovala kot obveščevalka in kurirka. V njihovi hiši je tragedijo doživela tudi Prva belokranjska četa. Kot ilegalka je obiskovala sanitetni tečaj v Kotu pri Semiču. Nekoč jo je pri prenašanju sanitetnega materiala na vlaku zalotila italijanska patrulja in je pogumno skočila iz zaustavljajočega vlaka ter pobegnila v gozd kjer se je pridružila II. Belokranjski četi. Po ustanovitvi Cankarjeve brigade je tam postala brigadna administratorka, a je prosila za premestitev v četo, kjer je bila komisarka. Pomembno naj bi se izkazala v bojih na Suhorju, Krašiću, Pleterjah, Žužemberku in Jelenovem žlebu (za to bitko je bila pohvaljena v partizanskem časopisu Slovenski poročevalec). Padla je v boju pri Svetem Križu, ko jo je smrtno zadel drobec mine.

Komandant čete je materi, ki je v boju izgubila tri hčerke (poleg Milke sta padli še Mica in Tončka) v pismu zapisal tudi: »Mama nikar ne žaluj! Zaman iščem danes med brigadirji takšnih borcev, kot so bile Tvoje hčerke – ne
najdem jih več.«


Njen brat dr. Štefan Šobar je bil znan partizanski zdravnik in dober prijatelj narodno zavednega slavista Alojza Ovna (Nemci so zanj izdali tiralico in razpisali visoko finančno nagrado), a kljub svojemu vplivu ni uspel preprečiti njegove (preventivne!) usmrtitve v partizanskem taborišču na Brezovi Rebri.

Po herojinji so v Črnomlju poimenovali šolo s prilagojenim programom: OŠ Milke Šobar Nataše, pred Kulturnim domom pa stoji njen doprsni kip, delo Marije Keržič Benedetti. V Metliki njeno ime nosi ena od ulic.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj