Na vsebino

Semič v starih cajtih (330)

V tem mesecu sta dva dneva posvečena ženskam.

8. marec je dan žena, 25. marec pa je materinski dan. Zato je prav, da se tudi mi z našimi prispevki poklonimo vsem ženskam.

Štrekljevski prijateljici

Jožica Kamenšek (1937 – 2019) in Francka Novak (1909 - 1998) s Štrekljevca sta bili dobri sosedi in prijateljici.

Kadar sta imeli čas, posebno ob večerih, sta se radi družili, malo poklepetali, spili kozarček vina in zapeli kakšno pesem, največkrat cerkveno.

Jožica je bila skoraj pol svojega življenja vzorna ključarka (mežnarica) v štrekljevski cerkvi. Na stara leta se ji je uresničila dolgoletna tiha želja, da je postala aktivna gasilka.

Francka pa je bila odlična kuharica. Ljudje so jo prosili, da je prevzela glavno kuharsko vlogo na mnogih ohcetih; menda jih je bilo kar precej več kot 200.

Ko je v kuhinji opravila glavno delo, je skupaj z muzikanti zabavala svate. Znana je bila kot odlična pevka in pripovedovalka šal. Tudi zaplesala je s polnim kozarcem vina na glavi.

Na Osojniku je vodila ženski pevski zbor. Ob praznikih so pevke redno ubrano prepevale pri maši v cerkvi na Brezovi Rebri.

Na fotografiji je Jožica na levi, Francka pa na desni.

Jožičino in Franckino življenje, tako kot življenja večine preprostih kmečkih žensk, je bilo na videz skromno in skoraj neopazno. Vendar brez vas, drage žene, ne bi šlo. Zato najlepša hvala za vse kar ste in kar še vedno žrtvujete za naše domove, družine in družbo nasploh.

Ana Novak, Štrekljevec

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj