Na vsebino

Semič v starih cajtih (341)

S traktorjem na Krupo

Vsako drugo leto so šli učenci tretjega in četrtega razreda s štrekljevske šole na tradicionalni spomladanski naravoslovni dan 'Krupa in njena okolica'.

Ker nas je naš učitelj Blaž poznal, da nismo ravno najbolj navdušeni nad dolgotrajnimi pohodi, se mu je porodila imenitna zamisel, da bi nas na pot popeljal kar s svojim traktorjem.

Ko nam je to povedal, so se nam oči kar zasvetile in kar nismo hoteli verjeti, da misli resno.

Menili smo, da je to zopet ena njegovih duhovitih domislic.

Prišel je dan odhoda na Krupo.

Vsi smo se že ob sedmih zbrali pred šolo, učitelja pa od nikjer, čeprav je imel navado, da je bil vsako jutro v šoli že ob šestih.

Nenadoma smo izza ovinka zaslišali ropotanje traktorja in čez kak trenutek zagledali neverjetno: tovariš na traktorju s pripeto traktorsko prikolico.

Tega ne vidiš vsak dan! Držal se je sila imenitno in se nam veselo smejal.

Že smo naložili na prikolico klopce iz šolske garderobe in navdušeno posedli nanje.

Vzdušje je bilo enkratno. Odpeljali smo se. Peli smo, kričali in prešerno mahali ljudem, ki so delali na poljih, mimo katerih smo se vozili.

Najprej smo si ogledali Judovsko hišo, ki je nedaleč stran od Moverne vasi. V jami nam je tovariš pripovedoval o življenju naših davnih prednikov. Ko smo ga vprašali, kaj pomeni črn madež pod stropom, nam je v šali odgovoril, da so tam nekoč prekajevali šunke.

Ogledali smo si tudi izvir Krupe. Izpod velike skale bruha na videz bistra voda, ki pa je na žalost zastrupljena.

Mar mora človeška roka res vse uničiti?!

V nekdanjem grajskem mlinu smo se pogovarjali s prijaznim mlinarjem Milanom Perom.

Prav gotovo smo si na tem naravoslovnem dnevu ogledali in spoznali še marsikaj zanimivega, a je žal zbledelo v mojem spominu.

V spominu pa se mi je trdno vtisnil moj štrekljevski učitelj Blaž, ki je z velikim srcem in potrpežljivostjo razdajal svoje znanje in nas vzgajal v prave ljudi.

Natalija Malnarič

(Natalijin prispevek je bil objavljen leta 1999 v biltenu '15 generacij Podružnične šole Štrekljevec 1987 – 1999').

Vir: Semič v starih cajtih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj