Na vsebino

Semič v starih cajtih (67)

Metod Plut, ravnatelj Osnovne šole Semič

Pripoveduje: Blaž Kočevar.

Iz Iskre se selimo v semiško osnovno šolo. V času mojega delovanja na Osnovni šoli Semič se je nabralo kar nekaj zanimivega gradiva in škoda bi bilo, da bi ga čas enostavno izbrisal. Morda boste na ta način prišli do nekaterih zanimivih fotografij.

Vabim vas k sodelovanju, če ne drugače, pa vsaj z vašimi dobronamernimi pripombami in komentarji.

Metod Plut, ravnatelj OŠ Semič

Rodil se je v Kloštru pri Gradacu v znani Plutovi družini. Imel je brata Cirila. Kot dvojčka sta si bila na las podobna. Oba sta postala uspešna učitelja. Metod Plut je leta 1954 prevzel naloge upravitelja - ravnatelja in učitelja na OŠ Semič.

Na tem delovnem mestu je na semiški šoli služboval 24 let (do 1978). Iz zaostale, neugledne šole je ustvaril moderno OŠ, v kateri so se uspešno izšolale mnoge generacije Semičanov.

Bil je dober pedagog, čeprav je uporabljal včasih čisto svoje, vendar zelo učinkovite pedagoške prijeme. Kogar je on učil matematiko, tega jo je tudi naučil. Rad je imel, kakor jo je on imenoval, »to našo belokranjsko deco« in zanjo kot ravnatelj skrbel z materinsko ljubeznijo.

Skrbel je za izboljšanje materialnih pogojev za delo šole. Tako je vestno skrbel za urejene šolske prostore in ustrezne učne pripomočke. Leta 1967 je organiziral in vodil dela pri nadzidavi šolske zgradbe za eno nadstropje (4 nove učilnice, kabinet in sanitarije). Leta 1975 je uvedel COŠ (celodnevno osnovno šolo).

V kraju je aktivno deloval v društvih in družbeno političnih organizacijah in se zavzemal za vsesplošni napredek Semiča. S tem je v kraju zapustil neizbrisne sledi. Umrl je leta 1987. Pokopan je na pokopališču v Kloštru.

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj