Na vsebino

Semič v starih cajtih (89)

Semiška vaga.

Pripoveduje: Blaž Kočevar.

Fotografija se navezuje na fotografijo, objavljeno 1. novembra (K maši). Neznani fotograf je poleti leta 1964 ovekovečil zadnje trenutke semiške javne tehtnice, ki je stala ob spodnjem, južnem robu semiškega sejmišča (zemljišče med današnjo lekarno, Simoničevo, Frankotovo, Juntezovo, Makovčevo in Štukljevo hišo). Tehtnico so odstranili, ker je ovirala dostop do novo zgrajene poslovno - stanovanjske zgradbe, ki so jo namenili za prvo semiško samopostrežno trgovino in stanovanja (v ozadju).

Merilni del tehtnice je bil v dvokapni hišici z vrati in oknom. Z vzvodi je bil povezan z zunanjo pokrito tehtalno rampo, na kateri so tehtali večje ali manjše tovore; predvsem pa živino. V ospredju fotografije je kotec (poseben pripomoček pri tehtanju prašičev) s sprednjimi in zadnjimi dvižnimi vratci. Zgodilo se je, da so vneti tehtalci skozi sprednja vratca s težavo zrinili rejenega prašiča v kotec, pozabili pa na od predhodnega tehtanja odprta zadnja vratca in prestrašeni pujs jo je urnih krač ubral na svobodo ter požel nemalo smeha in odobravanja številnih prisotnih firbcev.

Vir: Semič v starih cajtih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj