Na vsebino

Semiška šola del svetovne mreže potresnih opazovalnic

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Osnovna šola Belokranjskega odreda Semič se je letos na pobudo Agencije za okolje (Arso) vključila v šolsko mrežo potresnih opazovalnic v Sloveniji. S tem so postali tudi del svetovne mreže potresnih opazovalnic.

Arso je ta mesec na šoli namestil seizmometer, ki deluje na osnovi zmogljive naprave Raspberry Pi. Uporablja se za beleženje vsega, kar povzroča nihanje tal. Več kot 1900 nameščenih seizmografov po vsem svetu pošilja podatke v stvarnem času v seizmološko mrežo ShakeNet. Njihove položaje in zapise lahko spremljamo na javno dostopnih spletnih portalih.

»Spremljanje podatkov iz seizmografov bo dobrodošlo tudi za potrebe pouka naravoslovja, geografije, fizike in drugih. Tako bodo učenci še toliko bolje seznanjeni s potresi, saj bodo lahko preko mreže seizmografov v živo spremljali potrese tako v bližnji okolici kot z vsega sveta,« je še zapisal ravnatelj semiške šole Tomaž Pavlakovič.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj