Na vsebino

Vse več nasilja nad zdravstvenim osebjem

Tako verbalnega kot tudi fizičnega nasilja je nad zdravstvenimi delavci zadnja leta vse več. Svoje je prinesla tudi pandemija, med katero se je pogostnost nasilja nad zdravstvenim osebjem potrojila. Po nekaterih podatkih je tako že vsak šesti stik bolnika z zdravstvenim strokovnjakom ali zdravnikom potencialno nasilen.

Naraščanje agresivnega obnašanja pacientov in njihovih spremljevalcev zaznavajo tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Črnomelj, kjer so v ambulanti nujne medicinske pomoči lani trinajstkrat klicali policijo za pomoč pri spremljanju psihiatričnega pacienta v psihiatrično kliniko Ljubljana in dvakrat zaradi verbalno agresivnega pacienta, izsiljevanja ter grožnje v ambulanti. Vodijo tudi evidenco prijav zaposlenih v primeru verbalnega in/ali fizičnega nasilja s strani uporabnikov. V letu 2022 so zabeležili tri tovrstne primere.

Pacienti zadovoljni z zavodom, manj s storitvami

Lani so sicer v ZD Črnomelj obravnavali 11 pritožb na izvajanje zdravstvene oskrbe in/ali na odnos zdravstvenega delavca. Sedem pritožb je bilo neupravičenih, dve sta se nanašali na neprimerno komunikacijo s pacienti. V postopku reševanja pritožbe so ugotovili, da je bila ena pritožba upravičena, kar pomeni, da so se pacientu ustno in pisno opravičili ter zaposlene opozorili na (ne)primerno komunikacijo. Dve pritožbi sta se nanašali na nesprejemanje pacientov v zobozdravstveno ordinacijo. »Uporabnikom je bilo obrazloženo, da do takšnih situacij prihaja zaradi pomanjkanja zobozdravnikov v ZD Črnomelj. Glede na število pritožb uporabnikov smo lahko zadovoljni, vendar pa se pri tem ne moremo ustaviti. Delo z zaposlenimi na primerni komunikaciji s pacienti mora biti naša stalna naloga,« v poročilu zavoda za lansko leto navaja direktor ZD Črnomelj Andrej Matkovič.

Zadovoljstvo pacientov v ZD Črnomlju od leta 2014 preverjajo tudi z anketo. Pacienti so tako svoje splošno zadovoljstvo v lanskem letu na lestvici od 1 do 5, ocenili s povprečno oceno 4,06, izmerjena zaznana kakovost zdravstvenih storitev pa je 4,23. Obe oceni kakovosti sta približno enaki kot v letu 2021. »Iz ankete ugotavljamo tudi, da je ocena zadovoljstva uporabnikov z delovanjem zavoda (odgovor na eno vprašanje) za malenkost višja od zaznane – izmerjene kakovosti zdravstvenih storitev, katere oceno dobimo iz odgovorov na celoten nabor vprašanj. Kar pomeni, da so pacienti na splošno z zavodom zadovoljni, malo manj pa s posameznimi storitvami,« pojasnjuje Matkovič.

Izboljšati tudi medsebojne odnose med zaposlenimi

Lani so v okviru projekta primarnega raziskovanja organizacijske klime v slovenskih bolnišnicah (SiOK), izvedli tudi merjenje zadovoljstva zaposlenih, ki ga je opravil pooblaščeni izvajalec. Podlaga za izvedbo ankete je prirejen vprašalnik za zdravstvo, ki ga je izdelala strokovna delovna skupina. Zaposleni v ZD Črnomelj so svoje zadovoljstvo ocenili s povprečno oceno 3,82 (lestvica 1-5). Iz ankete je razvidno, da so zaposleni najbolje ocenili strokovno usposobljenost in učenje, odnos do kakovosti in zadovoljstvo. Zaskrbljujoči pa so rezultati ankete glede organiziranosti, motivacije in notranje komunikacije – torej medsebojnih odnosov. »Iz tega je razvidno, da so zaposleni zelo dobro ocenili sebe in svoje delo (visoka samozavest med zaposlenimi), medtem ko so do dela zavoda oziroma vodstva že bolj kritični. Največ pozornosti pa bo potrebno posvetiti ravno medsebojnim odnosom, pravilnim zastavljanjem organizacije in procesov ter motivaciji in zavzetosti do svojega dela. Vsekakor bomo aktivno delali na ohranjanju zadovoljstva zaposlenih, predvsem na njihovem ozaveščanju, da dobro vzdušje v zavodu delajo vsi zaposleni, ne le vodstvo,« je v letnem poročilu zavoda še zapisal Andrej Matkovič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj