Na vsebino

Stara Metlika (233)

Franc Gornik:

V 50-ih letih prejšnjega stoletja smo v OŠ doživljali številne spremembe, vključno z eno večjo reformo. Šolski predmeti so bili slični kot sedaj, le v nazivih so se rahlo razlikovali. Občasno so prihajali inšpektorji, ki smo se jih bali, bili pa so bolj namenjeni učiteljem.

Nismo imeli šole v naravi, smo se pa veselili športnih dni, načeloma enkrat mesečno. To je potekalo na različnih krajih, največkrat na hrvaškem travniku ali pa tudi na Vinomerju. V šoli smo imeli gospodinjski pouk, ki ga je poučevala ga. Minka Črnugelj, tehnični pouk z g. Kambič Jožetom in velik poudarek je bil na praktični dejavnosti, so rekli, za življenje. Delali smo predpražnike iz "peruškovine" (te smo imeli pri nas dovolj in je stal predpražnik pred vsakimi vrati), razne cekarje iz PVC vrvice, pletli košare, kuhali marmelado, krpali nogavice (ker nismo imeli ustreznih gobic, smo se posluževali kar neuporabnih žarnic) i. t. d. Na Pungartu je bil šolski vrt in tam smo se učili vrtnarjenja, pa tudi izdelke prispevali v šolsko kuhinjo. Bili so naravni, slovenski. Ne vem pa, pri katerem predmetu, mislim, da je bil to prirodopis, smo se učili cepljenja in sajenja sadnega drevja. Pri tem je priskočil na pomoč priznani sadjar pri KZ Metlika g. Žerjav Miha (oče Anice in Nade). Ob njegovi pomoči smo to opravili, v 8. razredu 1960/61, na občinskem zemljišču vrh Komenskega brega, nad hlevi KZ (Jeruzalem).

Da se je to dogajalo v jeseni 1960 vem, ker so bile takrat volitve v ZDA in so potem izbrali najmlajšega demokratskega predsednika Johna F. Kennedyja. Ko je g Žerjav zagledal sošolca Kobe Božota, je takoj reagiral in rekel: "Ta je pa takšen kot Kennedy, izrezan Kennedy". Sam sem takoj začel zbirati slike Kenedyja (nastopil je službo 20. jan. 1961) in proučeval. Ko sem pred leti tam še hodil peš k sv. Roku, je sadovnjak še obstajal, sedaj pa ne vem, ker je vse pozidano in premreženo s cestami.

Prilagam dve fotografiji:

1. fotografija: povratek iz športnega dne, z leve: Milan Flerin, Franci Gornik, Marjan Matekovič in Anton Brinc iz Rosalnic. Ne vem kje je slikano, če kdo ve naj, prosim, sporoči.

2. fotografija: 8. razred (1960/61) pri sajenju sadnega drevja, na sliki: Miha Žerjav, Anton Bajuk iz Drašič in Franci Gornik.

Vir: Stara Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj