Na vsebino

Semška mladina - Analiza ankete za mlade ter vabilo na delavnico

Mladi o naši občini – zaključek analize Mladi v občini Semič

Občina Semič je v sodelovanju s Sem'ško mladino, Kulturnim centrom Semič in Inštitutom za mladinsko politiko izvedla obsežnejšo analizo stanja na področju mladine. Analiza, ki nosi naslov Mladi v občini Semič, je nastala na podlagi ugotovljene potrebe po pripravi lokalnega programa za mlade v občini Semič. Lokalni program za mlade je dokument, ki vsebinsko (in finančno) začrta delovanje Občine na področju mladine.

Analiza obsega 8 področij, ki pomembno vplivajo na življenje in razvoj mladih v lokalni skupnosti: mladinsko organiziranje, prosti čas, zaposlovanje, reševanje stanovanjskega vprašanja mladih, mobilnost, izobraževanje, participacija in informiranje. Dodatno področje, ki se ga je analiza dotaknila in raziskuje zadovoljstvo mladih z bivanjem v občini Semič nasploh, nosi naslov »Mladi o občini Semič«.

Na vprašanje je odgovarjalo 241 mladih med 15. in 29. letom starosti s stalnim bivališčem v občini Semič.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj ključnih ugotovitev iz posameznih področij.

Mladinsko organiziranje omogoča mladim pridobivanje znanj in kompetenc, ki jih bodo potrebovali tudi, ko odrastejo. Le 30 % mladih iz občine Semič, ki so odgovarjali na vprašalnik, je članov mladinskih oziroma drugih organizacij, pri čemer je velika večina vključenih v organizacije s sedežem v občini Semič. Ti mladi se najpogosteje združujejo v gasilska društva (81 %), športna društva (47 %) in mladinske organizacije (43 %). Z 32 % frekvenco sledijo kulturna oz. umetniška društva.

Aktivno preživljanje prostega časa mladih je povezano s pozitivnimi razvojnimi rezultati, kot so npr. boljši šolski uspeh, prilagodljivost in boljše mentalno zdravje. Največji delež mladih iz občine Semič, ki so odgovarjali na vprašalnik, se v prostem času redno ali včasih druži s prijatelji oz. vrstniki (99 %), je športno aktivnih (96 %) in obiskuje koncerte in zabave (93 %). Pomemben delež mladih (39 %) navaja, da se nikdar ne udeležuje delavnic oz. dodatnih izobraževanj. Mladi si želijo predvsem več kino večerov, koncertov in zabav ter športnih dogodkov – tistih aktivnosti torej, katerim se najraje posvečajo. Informacije o prostočasnih aktivnosti pa si želijo prejemati preko različnih kanalov, pri čemer je največ mladih kot najprimernejši kanal za tovrstno obveščanje ocenilo Facebook stran Sem'ška mladina.

Z zaposlitvijo oz. z delom se posameznik ne samo preživlja, ampak tudi uresničuje svoje potenciale, razvija svojo osebnost in družbeno odgovornost. Večina anketiranih mladih se želi zaposliti oz. opravljati svojo dejavnost v svoji regiji, natančneje na območju Bele krajine (47 %) oz. v občini Semič (22 %). 57 % mladih se je pripravljenih izseliti iz svoje občine, v kolikor bi to zahtevala njihova služba. Sprejemljiv čas vožnje v službo je za večino anketiranih mladih (53 %) do 30 minut, za 43 % pa tudi od 30 minut do 1 ure. 41 % anketiranih mladih zanima podjetništvo, kar 77 % le-teh pa tudi meni, da je Semič podjetništvu prijazno okolje. Kar 63 % mladih bi v občini Semič tudi ustanovilo podjetje.

Urejene stanovanjske razmere sodijo med najkompleksnejše osnovne potrebe posameznika, ki močno vplivajo na kakovost življenja, zato je reševanje stanovanjskega vprašanja ključno.

Težave, s katerimi se mladi srečujejo pri reševanju stanovanjskega vprašanja, so pogosto pomanjkanje financ. Ob tem visok delež (46 %) vprašanih izpostavlja, da v občini Semič primanjkuje najemniških stanovanj, 27 % pa jih navaja, da je v občini Semič tudi premalo neprofitnih najemniških stanovanj. 30 % mladih meni, da so bivanjske enote predrage za nakup. Mnogi anketiranci ne poznajo ukrepov Občine ali države, ki mladim in mladim družinam pomagajo pri reševanju stanovanjskega vprašanja. Z več kot 30 % frekvenco pa mladi prepoznavajo predvsem dva ukrepa Občine: znižanje plačila ekonomske cene vrtca za dodatni plačilni razred družinam, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje in enkratno denarno pomoč mladim družinam pri prvem reševanju stanovanjskega vprašanja.

Mobilnost mladih znotraj občine, regije in države predstavlja za mlade korak naprej k svobodnejšemu upravljanju s časom. Mladi se za prevoz na različne aktivnosti najpogosteje poslužujejo avtomobila, kolo kot prevozno sredstvo le redko uporabljajo, pri čemer večina (61 %) izpostavlja, da za kolesarje ni dobro poskrbljeno.

Mednarodnih izmenjav, ki predstavljajo za mlade priložnost, da spoznavajo različne obraze Evrope in sveta, se je udeležilo le 16 % vprašanih, in sicer predvsem preko srednje šole oz. fakultete. Večina mladih (58 %) si take izkušnje želi oz. si želi (še) več priložnosti za mednarodno mobilnost.

V obdobju mladosti posameznik pridobiva znanja in kompetence, ki jih bo potreboval v obdobju odraslosti in pri opravljanju svojega poklica. Ta znanja in kompetence pridobiva tako s formalnim izobraževanjem kot tudi z neformalnim in priložnostnim učenjem. Na izbiro izobraževalne poti anketirancev v največji meri vplivajo lastne želje (89 %) in možnost zaposlitve (80 %). Za večino mladih (vsaj 60 %) pa so pomembni tudi naslednji dejavniki: možnost zaposlitve v domačem kraju, možnost pridobitve štipendije in deficitarnost poklica.

Na področju neformalnega izobraževanja izstopa podatek, da se večina vprašanih (78 %) v občini Semič ne neformalno izobražuje. 52 % mladih pa si želi več možnosti neformalnega izobraževanja v občini.

Participacijo lahko splošno opredelimo kot aktivno sodelovanje mladih pri sprejemanju odločitev o zadevah, ki vplivajo na oblikovanje družbe. Večina anketiranih mladih (53 %) se udeležuje volitev in referendumov, manjši delež mladih (38 %) pa tudi spremlja odločitve občinskega sveta. Manj kot polovica mladih (49 %) meni, da jih odločitve, ki se sprejemajo na Občini, zadevajo. Spodbuden pa je podatek, da si več kot polovica mladih (54 %) želi večje vključenosti pri sprejemanju odločitev na lokalni ravni. Večina mladih (60 %) meni, da nimajo dovolj mehanizmov za vključevanje v sprejemanje odločitev na lokalni ravni ter (71 %), da njihovo mnenje o javnih zadevah v občini ni slišano oz. ni upoštevano.

Informiranje in svetovanje predstavlja enega od najpomembnejših mehanizmov za zvišanje ter spodbujanje družbene participacije mladih, njihove socialne integracije, osebnostnega razvoja in avtonomije, pripomore pa tudi k razvijanju aktivnega državljanstva, večji mobilnosti, izboljšanju kvalitete življenja in vključevanju v družbene procese, ki so za mlade pomembni. Relativno visok odstotek mladih, ki se giblje med 45 % in 59 % anketiranih, ocenjuje, da nimajo dovolj informacij o za mlade pomembnih temah, kot so: zaposlovanje, izobraževanje, urejanje bivanjskih razmer, mobilnost, prostočasne aktivnosti, participacija, zdravje in razpisi. Prav tako 49 % mladih izraža, da ne ve, kje iskati tovrstne informacije. Menijo pa, da je najbolj primeren kanal za posredovanje tovrstnih informacij spletna stran Občine (tako jih meni 45 % anketiranih), z 28 % sledi Facebook stran Sem'ška mladina.

Mladi so se s svojimi odgovori izkazali za populacijo, ki jim je mar za svoje lokalno in širše okolje in zato jim predlogov, kako ustvarjati prijetnejšo skupnost, ne zmanjka. Vsi predlogi mladih so zbrani v analizi, zato vabljeni k branju.

Naslednja aktivnost priprave strategije za mlade pa je delavnica Mladi in Semič, ki bo potekala 5. junija 2020 ob 18. uri v kulturnem centru Semič. Namen delavnice je na podlagi izvedene ankete soustvariti ideje za prihodnost mladih v Občini Semič, prisluhniti predlogom mladih tudi v živo in nadaljevati pripravo Strategije za mlade v naši občini.

Več o delavnici TUKAJ.

V prilogi spodaj najdete analizo ankete.

Priponke

Vir: Odbor za mlade Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj