Na vsebino

Zvezda oriona za sestri Weiss

Maja in Ida Weiss. Foto: ZIK
Maja in Ida Weiss. Foto: ZIK

Kolektivna organizacija Aipa je tretjič zapored nagradila domača avdiovizualna dela. S sedmimi zvezdami oriona je izpostavila dela, ki so bila lani najbolj gledana v kabelskem predvajanju, izmed teh pa je strokovna žirija izbrala še tri igralske dosežke.

Šesto zvezdo oriona je prejel dokumentarni film Metličanke Maje Weiss in Ivana Krambergerja ml. Beli bojevnik v črni obleki v produkciji Bela film (138.362 gledalcev), o zamolčanem pomenu Ivana Krambergerja pri osamosvajanju Slovenije. Beli bojevnik v črni obleki je oriona prejel kot šesto najbolj gledano domače avdio-vizualno delo v lanskem letu in edini dokumentarni film ter neodvisna produkcija med nagrajenci..

Beli bojevnik v črni obleki je po dolgih letih ponovno skupno delo sester Maje in Ide Weiss, ki med drugim ustvarjata v okviru Bela film. Tam si prizadevata predvsem za produkcijo filmov z relevantnimi zgodbami, ki se zaradi svoje vsebine in prepoznavnega avtorskega sloga dotaknejo ljudi.

»Z nagradami je vedno kakšen križ. Običajno takrat pomislim na športnike, kjer je 1 sekunda prednosti 1 sekunda prednosti. Nič več, nič manj. Zato sem toliko bolj vesela te nagrade. 138.362 gledalcev je 138.362 gledalcev. Nič več, nič manj. Zato hvala vsem gledalkam in gledalcem, ki ste gledali naš dokumentarec Beli bojevnik v črni obleki,« je na družbenem omrežju nagrado komentirala producentka nagrajenega dokumentarca Ida Weiss.

Film, dvojni portret Ivana Krambergerja, sina in očeta, v žanru raziskovalnega dosjeja, raziskuje vpliv in vlogo Ivana Krambergerja (očeta) na osamosvojitvene procese v Sloveniji, ki jih Ivan Kramberger (sin) raziskuje pred kamero za magistrsko nalogo s pomočjo intervjujev in z ogledovanjem bogatega arhivskega gradiva. Intervjuva slovenske osamosvojitelje – politike prve slovenske vlade 1990–1992, zgodovinarje, novinarje, očetove sodelavce in sopotnike ter družino. Za očeta se je življenjska pot končala 7. junija 1992 kot prvi politični umor v osamosvojitveni Sloveniji; sin je bil star šest let. To je zgodba sina v iskanju resnice o očetu, ki traja trideset let.

Nagrajeni dokumentarec, ki je nastajal dolgih 10 let, so premierno predvajali decembra 2021 v Cankarjevem domu. V slovenski distribuciji si je film v kino dvoranah ogledalo 1200 gledalcev, projekcijam pa je sledilo približno 15 pogovorov s scenaristoma.

Ostale nagrade

Prvo nagrado za največjo gledanost je dobila nadaljevanka Ja, Chef! v produkciji Pro Plus, ki je lani v najbolj gledani epizodi zabeležila 272.692 gledalcev. Drugo nagrado je z nekaj več kot 256.000 gledalci prve epizode prejela nadaljevanka Leninov park v produkciji RTV Slovenija, tretjo pa Dolina rož v isti produkciji. Njen prvi del si je ogledalo dobrih 243.000 gledalcev.

Druge štiri nagrade so dobile nadaljevanke V imenu ljudstva 2, Sekirca v med, Beli bojevnik v črni obleki in Trigrad.

Izmed vseh je strokovna žirija za igralske dosežke nagradila Jurija Zrneca, Katarino Čas in Sašo Tabakoviča.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj