Na vsebino

Skupna čezmejna operativna enota zaščite in reševanja HITRO

Danes dopoldne je v sejni sobi gasilskega doma Črnomelj potekala konferenca za novinarje z namenom predstavitve čezmejnega projekta HITRO.

Čezmejno sodelovanje med Hrvaško in Slovenijo poteka že od leta 2003. Z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo 1. julija 2013, pa se je odprlo novo obdobje sodelovanja v perspektivi 2014 - 2020. Čezmejni program sodelovanja INTERREG V-A Slovenija – Hrvaška 2014 -2020 je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v sklopu cilja Evropskega teritorialnega sodelovanja, kateri podpira čezmejno sodelovanje med Hrvaško in Slovenijo v navedenem obdobju.

Program čezmejnega sodelovanja INTERREG je instrument za izvajanje kohezijske politike v državah članicah Evropske unije. Kohezijska politika je strategija za spodbujanje in podporo splošnemu skladnemu razvoju držav članic EU in njihovih regij. Na podlagi te politike EU sledi uravnoteženemu razvoju celotne unije s krepitvijo ekonomske, socialne in teritorialne kohezije na način, da bi spodbudila rast v regijah držav unije, ki sodelujejo v programu.

Cilj tega instrumenta je zmanjšati obstoječe neenakosti med regijami Evropske unije v smislu njihovega gospodarskega in družbenega razvoja ter okoljske trajnosti ob upoštevanju njihovih posebnih prostorskih značilnosti in priložnosti. Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014 -2020 poudarja krepitev obstoječih in izgradnjo novih partnerstev, nadgradnjo doseženih rezultatov in nadaljnje izmenjave pozitivnih izkušenj med državama, partnerkama v programu.

Na kakšen način bi skupne čezmejne enote posredovale v primeru npr. elementarne nesreče nam je povedal Jože Vrščaj, poveljnik GZ Črnomelj: TUKAJ.

Programsko območje obsega skupno površino 31,728 km², na katerem se nahajata dve glavni mesti, 322 lokalnih skupnosti in 8457 naselij. Skupni programski proračun znaša 55,7 milijonov evrov, od tega 46,1 milijonov evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014 – 2020 ima za cilj zagotoviti varno in življenjsko pomembno območje, ki bo zagotovilo povečanje zmogljivosti institucionalnega sodelovanja na vseh ravneh. Trajnostno usmeritev razvoja bi dosegli s štirimi prednostnimi osmi in petimi posebnimi cilji. Prednostna os v sklopu katere se izvaja projekt HITRO je Prioritetna os 3. Zdrava, varna in dostopna obmejna območja. Specifični cilj katerega nameravamo doseči je ustvariti partnerstvo med javnimi organi in zainteresiranimi skupinami za zdravo varno in dostopno programsko območje.

O pomembnosti projekta in čezmejnega sodelovanja je nekaj besed povedal tudi črnomaljski župan Andrej Kavšek: TUKAJ.

Vodilni partner projekta je Grad Duga Resa, projektni partnerji pa so Občina Črnomelj, Gasilska zveza Črnomelj in Vatrogasna zajednica Grada Duge Rese. Pridurženi partnerji soHrvatska vatrogasna zajednica, Ministarstvo unutarnjih poslova – Služba civilne zaštite Karlovac, Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Karlovac, Gasilska zveza Slovenije in Ministrstvo za obrambo - Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Skupna vrednost projekta je 808.163,58 € od tega so iz Evropskega sklada za regionalni razvoj projektu dodeljena sredstva u višini 686.939,03 € (85%), zaključil pa naj bi se 30.9.2020.

O uvodni novinarski konferenci projekta HITRO smo poročali že leta 2018 (TUKAJ), o podpisu Sporazuma o vzajemni pomoči v primeru naravnih in drugih nesreč smo pisali lani (TUKAJ), konec minulega leta pa tudi o tečaju prve pomoči v sklopu projekta HITRO (TUKAJ).

Sodelovanje projekta HITRO na tekmovanju Interreg 30 Years Project Slam

Na tekmovanju lahko sodelujejo vsi Interreg programi in projekti, vključno z Interreg IPA – CBS in Interreg ENI – CBS programi, iz kateregakoli obdobja. Udeleženci tekmovanja morajo zgodbo o svojem Interreg projektu predstavili na zabaven in inovativen način.

Projekti so na tekmovanju lahko sodelovali v eni od treh kategorij:

  • Vsi imamo soseda
  • Mladi
  • Zelena Evropa

V prvem krogu tekmovanja je bilo potrebno izdelati povzetek projektne zgodbe na način, da le-ta jasno prikaže kontekst, izzive in rešitve katere projekt ponuja. V prvem krogu izbora, v katerem je sodelovalo več kot 150 različnih projektov, se je projekt HITRO uspel uvrstiti med 30 projektov v vseh treh kategorijah in se s tem uvrstil v naslednji krog tekmovanja. Projekt se je v svoji kategoriji – Vsi imamo soseda, uvrstil med osem najboljših projektov.

V drugem krogu tekmovanja je bilo potrebno izdelati video v dolžini do dveh minut, v katerem je predstavljena projektna zgodba. Komisija za ocenjevanje vsebine sestavljena iz neodvisnih strokovnjakov je zgodbo projekta HITRO uvrstilo med 6 najboljših zgodb na nivoju celotne EU v vseh treh kategorijah tekmovanja.

Video si lahko ogledate TUKAJ.

Z uvrstitvijo med šest najboljših projektov smo predstavniki projekta HITRO in programa sodelovanja Interreg Slovenija – Hrvaška 2014 - 2020 dobili vabilo na zaključno prireditev „Interreg 30 years Project Slam.“, ki bo potekala na 18. Evropskem tednu regiji in mest 2020, 15. oktobra 2020 v Bruslju.

* Zaradi trenutne situacije z novim koronavirusom se hrvaška delegacija danes ni udeležila novinarske konference. Slovenski obmejni organi jim namreč niso dovolili vstopa v državo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj