Na vsebino

Slovenija bo razglasila epidemijo

V Sloveniji so okužbo z novim koronavirusom neuradno potrdili pri 82 osebah. Vlada bo na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razglasila epidemijo. To moramo razglasiti zaradi lažjega dela na terenu, s tem pa bo tudi Civilna zaščita dobila pravno podlago, da bo lahko nemoteno izvajala naloge, je po seji vlade povedal predsednik vlade Marjan Šarec.

Po neuradnih podatkih so v Sloveniji okužbo z novim koronavirusom do zdaj potrdili že pri 82 ljudeh, poroča 24ur.com. Minister za zdravje Aleš Šabeder je pred sejo vlade povedal, da so številke višje kot v sredo, širjenje pa prehaja v drugo fazo. Verjetno bo treba aktivirati državni načrt.

Slovenija je bila zdaj v prvi fazi širjenja virusa, ko smo iskali vsak izvor okužbe in jo skušali omejiti. Minister Šabeder pa je danes povedal, da širjenje virusa že prehaja v drugo fazo, ko bodo ukrepi usmerjeni v preprečevanje hitrega širjenja okužb. To so ukrepi, ki so usmerjeni v preprečitev zbiranja. Tretja faza je epidemija, ko govorimo o spreminjanju kapacitet zdravstvenega sistema, aktiviranje dodatnih kapacitet v zdravstvu.

Po zadnjih uradnih podatkih, ki so bili objavljeni v sredo, je v Sloveniji 57 potrjenih okužb z novim koronavirusom. A to število bo danes še gotovo poraslo, saj iz več delov države že poročajo o novih primerih okuženih.

Vir: 24 ur

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj