Na vsebino

Slovenska šolarka napisala eno najlepših pisem na svetu

V začetku maja smo pisali o Daši Bahor, ki je osvojila 1. mesto v državi na literarnem natečaju "Najlepše pismo". Uvrstila se je na mednarodno tekmovanje in se tam med vsemi pismi uvrstila na tretje mesto na svetu. O tem poroča tudi RTV Slovenija:

"Svetovna poštna zveza že več kot 40 let razpisuje mednarodni natečaj za najlepše pismo. Tako šolarje z vsega sveta spodbuja, da pišejo pisma. Letos so mlade pozvali, da sami sebi napišejo pismo, v kakšnem svetu bodo živeli leta 2047. Med skoraj milijon pismi iz 64 držav je tretje najlepše pismo na svetu napisala slovenska šolarka iz belokranjske osnovne šole Dragatuš.

Zlata pisemska medalja je šla v Vietnam, srebrna v Romunijo, bronasta pa torej v Slovenijo. Prejela jo je 13-letna Daša Bahor, ki obiskuje osnovno šolo Dragatuš.

V pismu je Daša razmišljala, v kakšnem svetu bi rada živela leta 2047. "Želim si, da v novem, lepšem svetu, ki bo dovoljeval različnost, ne pa poskušal strniti ljudi v neko idealno različico človeka," se glasi odlomek iz pisma.

Učiteljica slovenščine je pismo poslala na natečaj svetovne poštne zveze, ki je med skoraj milijon pismi za eno najlepših razglasila Dašino. V njem je trinajstletnica opisala namišljeno srečanje z migrantom. "Vsak večer na poročilih, pa internetu so bili članki o tem, sem pa malo bolj začela razmišljati o tej temi."

Daša ima svetovno bronasto pisemsko medaljo in priznanje.

"Naši učenci so sicer navajeni na visoka priznanja, saj so uspešni na različnih področjih, vendar v mednarodnem merilu je pa to res nekaj posebnega," je povedal Stanislav Dražumerič, ravnatelj osnovne šole Dragatuš, dodal je, da: "Učitelji pa, ja, seveda, ponosni smo na to."

Kako ne? Glas o majhni šoli je pismo poneslo v svet."

Video prispevek si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: RTV Slovenija

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj