Na vsebino

Slovenski naravni parki nastopajo enotno

Ministrica pletilja
Ministrica pletilja

"Radi živite uravnoteženo, zdravo in okolju prijazno? Vitalno? Vas zanima, kako delovati trajnostno? Ste ozaveščeni pri odločanju in izbiranju vsebin in ponudbe s področja storitev in izdelkov za zdravo življenje? Posvetujte se s strokovnjaki z različnih področij. Izbirajte med delavnicami, predavanji, degustacijami in drugimi predstavitvami..." Tako nagovarjajo organizatorji 46 sejma Narava - zdravje obiskovalce Gospodarskega razstavišča v Ljubljani.

Tudi Skupnost slovenskih naravnih parkov se na sejmu, ki ga obišče veliko osnovnošolcev in srednješolcev, pa tudi vse druge skupine ljudi ponovno predstavlja enotno. V dneh od 5 do 8 novembra se bodo na stojnici izmenjali animatorji vseh dvanajstih članic: Triglavski narodni park, Kozjanski regijski park, Regijski park Škocjanske jame, Notranjski regijski park, Krajinski park Goričko, KP Strunjan, KP Sečoveljske soline, KP Ljubljansko barje, KP Logarska dolina, Rezervat Škocjanski zatok, KP Pivška presihajoča jezera in Krajinski park Kolpa.

Parki imajo veliko skupnih aktivnosti in podobnih naloga, a tudi posebnosti, ki jih bodo obiskovalcem lahko predstavili. Prvi dan predstavitve se je KP Kolpa osredotočil na volno; z motom "Volna je zakon". Ovce imajo poleg svoje ekonomske vloge na kmetiji tudi pomembno nalogo ohranjanja kulturne krajine. V KP Kolpa jih uporabljamo kot orodje za učinkovito preprečevanje zaraščenosti in ohranjanja pomembnih življenjskih okolij različnim rastlinskim in živalskim vrstam. Njeni proizvodi pa nudijo dodaten prihodek prebivalcem. Dolga leta je bila volna zanemarjana in zavračana, danes pa ji dajemo veliko veljavo. Na številnih delavnicah ponovno učimo pletilje ali pa jih le spomnimo na pozabljena znanja, jo promoviramo pri uporabnikih in skupaj razvijamo številne nove proizvode. Nekaj teh stvari je obiskovalcem sejma približala mentorica Tončka Jankovič, pozorno pa so ji prisluhnili vsi: od najmlajših do manj mladih. Svoje znanje pletilstva je ob obisku sejma pokazala tudi ministrica za okolje in prostor gospa Irena Majcen, ki se preizkusila v XXL pletenju z ogromnimi pletilkami.

Več o volni in proizvodih iz Bele krajine pa boste lahko spoznali na razstavi v izložbi ARMED-ove poslovne zgradbe na ulici Komandanta Staneta v Črnomlju. Otvoritev prve Dinamične izložbe - "Narejeno v Beli krajini" bo v četrtek 12 novembra ob 18 uri, ki jo v sodelovanju z Vito Ivičič, Tončko Jankovič in Bernardo Kump pripravlja Javni zavod Krajinski park Kolpa. Več o projektu in njegovih akterjih pa v četrtek. Vabljeni k ogledu.

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj