Na vsebino

Slovenski zajtrk tudi na OŠ Milke Š.Nataše

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je sprva potekal kot medeni zajtrk, pozneje se je razširil v slovenski zajtrk, sestavljen iz medu, masla, črnega kruha, mleka in jabolka.

Na dan slovenske hrane, 20. novembra, smo že tretje leto zapored celoten dan namenili počastitvi tega praznika. Za učence smo organizirali naravoslovni dan.

Zjutraj smo s skupnimi močmi preobrazili našo avlo v skupno jedilnico za vse učence in zaposlene. Na naš zajtrk smo povabili še goste: čebelarja Andreja Severja in Angleža Gill in Dennis Wraight, ki živita na Belčjem vrhu.

Pred zajtrkom sta nas nagovorila ravnatelj Matjaž Barič in koordinatorica projekta na šoli učiteljica Katarina. Zajtrk smo z veseljem uživali, se pri tem pogovarjali in poslušali glasbo. Tako smo doživeli izkušnjo skupnega obeda, kar ni običajno v našem vsakdanu. Na koncu zajtrka je čebelar gospod Sever imel še krajšo predstavitev tradicionalnega slovenskega zajtrka in opravo Čebelarske zveze Slovenije. Gill in Dennis Wright pa sta nam pojasnila, kakšen je angleški zajtrk.

Naš dan se je nadaljeval z obiski. S tem smo želeli poudariti tudi pomen gibanja in zdravega načina življenja. Nekateri učenci in učitelji so odšli na kmetijo Stariha, kjer jih je pričakala Ana. Lahko so si ogledali konje, prašiče, koze in ostale živali na kmetiji. Zanimali so jih tudi veliki stroji, še posebej traktorji.

Mlajši učenci programa NIS so odšli v galerijo Belokranjsko izročilo, kjer jih je pričakala gospa Bernarda Kump. Preko posnetka in predmetov jim je predstavila svoje čebelarsko delo in izdelke. Učenci so se tudi posladkali z medom.

Nekateri so odšli v Varstveno delovni center Črnomelj, kjer jim je gospod Dušan Milinkovič iz Čebelarskega društva Črnomelj pokazal razno opremo in izdelke ter jim veliko povedal o čebelah, čebelarjenju in njegovemu delu z gojenci VDC-ja, ki so bili z nami na predstavitvi.

Na koncu smo dan zaključili s kuharskimi delavnicami. Najmlajši so z učiteljico Darinko pekli belokranjsko pogačo, starejši so izdelovali medenjake in pečena jabolka z vanilijevo kremo.

Radi bi se zahvalili: čebelarju Tomažu Petricu za darovan med, čebelarju Andreju

Severju za donacijo medu in predstavitev, zakoncema Wright za obisk, Bernardi Kump (Medeni butik BIBI), Dušanu Milinkoviču (ČD Črnomelj) in Ani Stariha (kmetija Stariha) za odlično izvedene strokovne delavnice.

Vir: OŠ Milke Šobar Nataše

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj