Na vsebino

Slovesnost ob 80-letnici odhoda XIV. divizije na Štajersko (foto + video)

Včeraj je na Dolnjem Suhorju pri Metliki potekala slovesnost ob 80-letnici odhoda XIV. divizije na Štajersko. Zaradi slabega vremena je bila slovesnost v Prosvetnem domu Suhor.

Zbrane so pozdravili metliška županja Martina Legan Janžekovič, predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Metlika Milan Travnikar in predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Laško Andrej Mavri.

Slavnostni govornik je bil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman, ki je orisal namen in pot XIV. divizije. Vodstvo slovenskega osvobodilnega gibanja se je takrat z namenom, da bi pospešilo razmah osvobodilnega gibanja in vojaško in politično trdneje povezalo vse slovensko ozemlje ter izkoristilo možnosti za mobilizacijo na Štajerskem, odločilo na Štajersko poslati eno najmočnejših in najboljših enot slovenske narodnoosvobodilne partizanske vojske - XIV. divizijo. Ta je vključevala najelitnejše partizanske brigade takratnega slovenskega prostora - Tomšičevo, Šercerjevo, Gradnikovo in Prešernovo bojno skupino. Pohod se je začel 6. januarja 1944, ko je 1.112 dobro oboroženih borcev in bork v hudi zimi krenilo s Suhorja pri Metliki na 310 km dolgo in mesec dni trajajočo pot čez Hrvaško proti Štajerski. V bojih z okupatorskimi enotami je divizija izgubila skoraj polovico borcev, veliko pa je bilo tudi ranjenih. Tudi zaradi njih lahko danes živimo v svoji državi.

Spominske slovesnosti so se udeležili številni člani domoljubnih in veteranskih organizacij iz Bele krajine in celotne Slovenije. Na slovesnosti so sodelovali pripadniki Slovenske vojske in Prvega spominskega dolenjskega partizanskega bataljona. Iz parka pred Belokranjskim muzejem Metlika in izpred gasilskega doma v Dolnji Lokvici, sta bila organizirana spominska pohoda do lokacije slovesnosti.

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Vesna Slanc, so nastopili Ženski pevski zbor Društva upokojencev Metlika, učenci Podružnične šole Suhor, Tina Pezdirec s harmonikarjem Marjanom Končarjem, Glasbena šola Andreja Bajuka in recitatorka Terezija Potočar Korošec.

Slovesnost je Občina Metlika pripravila skupaj z Združenjem borcev za vrednote NOB Metlika in Krajevnim odborom Združenja borcev za vrednote NOB Suhor.

Božidar Flajšman pa je pripravil dobrih 5 minut dolg video zapis s slovesnosti:

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj