Na vsebino

Slovesnost ob dnevu državnosti ter 90-letnici delovanja PGD Lokvica

Foto: Rudi Vlašič
Foto: Rudi Vlašič

Občina Metlika in Prostovoljno gasilsko društvo Lokvica sta minulo soboto pripravila slovesnost ob dnevu državnosti ter 90-letnici delovanja PGD Lokvica s svečanim prevzemom gasilskega vozila GVC 16/25. Prireditve so se udeležili vsi najvidnejši predstavniki gasilstva v občini in regiji.

Gasilsko društvo Lokvica sledi krajem, ki so se že pred dolgimi leti zavedali pomena požarne obrambe in skrbi za človeka in njegovo premoženje, ob zavedanju, da ni hujšega kot če družina izgubi streho nad glavo. Zgodba o lokviških gasilcih in njihovem društvu se je uradno začela leta 1931, ko so trije napredni možje, Martin Plut - Rusov, Jože Petric - Pajčev in Anton Muc – Mucov, strnili glave in ocenili, da bi bilo dobro organizirati svoje domače gasilsko društvo. Takrat so bile vse hiše v teh krajih pokrite s slamo in v glavnem zgrajene iz lesa, zato je v takem gručastem naselju lahko hitro zagorelo. Z darovanim vinom, zrnjem in drugimi naturalijami vaščanov so zbrali znesek za dva para volov in že dve leti po ustanovitvi nabavili gasilko brizgalno. Od takrat dalje so gasilci nepogrešljiv in pomemben člen kraja v korist in zadovoljstvo vseh občanov, ki v nesreči tako ne ostanejo sami. Prostovoljno gasilsko društvo Lokvica združuje gasilce z Gornje in Dolnje Lokvice ter Trnovca. Krajani so močno povezani z gasilskim društvom, saj je gasilski dom središče celotnega dogajanja v kraju.

V devetih desetletjih delovanja je društvo, katerega primarni cilje je izvajanje preventivnih aktivnosti in zagotavljanje pomoči ljudem ob naravnih in drugih nesrečah, nedvomno zaznamovalo in soustvarjalo zgodovino kraja in tudi širše okolice. Stalno strmenje k razvoju, požrtvovalnost, delavnost članov ter krajanov ter sodelovanje z društvi in organizacijami v kraju ter tudi širše, sta že ves čas tisti pravi recept, ki daje društvu pečat in mu prinaša prepoznavne uspehe. Skozi devet desetletij se je društvo ohranjalo in razvijalo preko številnih gasilskih generacij, pri čemer je vsaka pustila svoj pečat v bogati zgodovini društva. Glavno vodilo vsem je bilo humano in nesebično delo ter pomoč bližnjemu v stiski. In prav ta miselnost ljudi je društvo ohranjala na trdnih temeljih na prehojeni poti skozi devet desetletij delovanja.

Na svečanosti so spregovorili župan Občine Metlika Darko Zevnik, ki je vse zbrane spomnil na usodne trenutke, ko se je pred 30. leti rodila naša država, o pomenu gasilstva v domačem kraju, ki praznuje visok jubilej, pa so spregovorili predsednik domačega gasilskega društva Anton Žugelj, predsednika Gasilske zveze Metlika Martin Štubljar ter člana poveljstva Gasilske zveze Slovenija in regijski poveljnik Boštjan Majerle. Gasilska zveza Slovenije je ob tej priložnosti PGD Lokvici podelila priznanje gasilska plamenica I. stopnje za 90-letnico delovanja. Na prireditvi sta odlikovanja I. stopnje Gasilske zveze Slovenije prejela Anton Škof in Brane Dragovan, odlikovanje za posebne zasluge pa je prejel Anton Muc.

Prireditev so zaključili s slovesno vročitvijo ključa novega gasilskega napadalnega vozila GVC 16/25. V sodelovanju z Gasilsko zvezo Metlika, občino Metlika in donatorji so po dolgih letih dela, priprav in čakanja letos uresničili dolgoletno željo društva po novem sodobnem napadalnem vozilu. Darko Zevnik, župan in ključni akter za izvedbo projekta, je predal v uporabo vozilo poveljniku domačega društva Miranu Kambiču. Da pa bi bile intervencije z novim vozilom varne in brez nesreč, je metliški kaplan Branko Jurejevčič vozilo tudi blagoslovil.

Svečanost na Lokvici je povezoval Lojze Bojanc, za glasbeno spremljavo je poskrbela Mestna godba Metlika, po prireditvi pa so za vse udeležence in krajane pripravili družabno srečanje.

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj