Na vsebino

Slovesnost pri vranoviškem mostu

Foto: Božidar Flajšman
Foto: Božidar Flajšman

Združenje borcev za vrednote NOB Črnomelj je dopoldne obeležilo spomin na dogodek iz leta 1941, ko so belokranjski partizani v noči iz 11. na 12. avgust, napadli vojaški vlak in italijansko stražo pri mostu na Vranovičih. Na ta dan, torej 11. avgusta, v Krajevni skupnosti Črnomelj praznujejo svoj praznik.

Dogodek pod vranoviškim mostom, ki je minil brez žrtev, ima posebno zgodovinsko težo, saj je šlo za prvi upor kasnejših partizanov v Beli krajini. Mladi fantje so po napadu na vojaški vlak odšli v prvo bivališče belokranjskih partizanov na Miklarjih pri Bistrici. Tam so se jim pridružili tudi ostali aktivisti in nastali so zametki prve belokranjske čete.

Na krajši slovesnosti so spregovorili predsednik sveta KS Črnomelj Jaka Birkelbach, črnomaljski župan Andrej Kavšek, podpredsednika ZB za vrednote NOB Črnomelj Ljudmila Kocjan in Marjan Kastelic ter predsednica krajevnega odbora ZB za vrednote NOB Cvetka Aupič. Zbrani so prisluhnili tudi partizanski pesmi v izvedbi harmonikarja Lada Laknerja.

Praznik krajevne skupnosti Črnomelj bodo sicer obeležili prvo septembrsko soboto pod lipami na Gričku.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj