Na vsebino

Sme redar voziti po pločniku in na njem tudi parkirati?

Vozilo medobčinskega redarstva parkirano na pločniku. Foto: FB Stanje na cestah v Beli krajini
Vozilo medobčinskega redarstva parkirano na pločniku. Foto: FB Stanje na cestah v Beli krajini

Kar nekaj hude krvi je med našimi bralci povzročila nedavna objava fotografij na družbenem omrežju, iz katerih je razvidno, da je službeno vozilo medobčinskega redarstva parkirano na pločniku v ulici Moša Pijade v Črnomlju, pri dm prodajalni. Vozilo je po pločniku pri črnomaljski obvoznici tudi peljalo.

Kot so nam pojasnili iz Skupne občinske uprave občin Dolenjske in Bele krajine (SOU ODBK) so 27. marca v dopoldanskih urah opravljali nadzor nad preobteženimi in nepravilno naloženimi tovornimi vozili na območju Črnomlja, "saj omenjena vozila resno škodujejo cestišču in zmanjšujejo življenjsko dobo cest, zaradi česar je nadzor tovornega prometa s statičnim tehtanjem ključnega pomena za zagotavljanje večje prometne varnosti ter daljše življenjske dobe cestne infrastrukture. Redarsko vozilo je bilo na točki, kot je razvidno iz vaših priloženih fotografij, le za kratek čas med izvajanjem nalog."

S strani občanov so namreč prejeli pobude za nadzor nad preobteženimi tovornimi vozili v črnomaljskem naselju Čardak, zato so na omenjem območju opravljali statično tehtanje.

"Veseli nas, da se občani obračajo na nas s svojimi problemi ter da podajajo številčne pobude za nadzor. Kot rečeno, je bil izveden nadzor v naselju Čardak tudi posledica pobud občanov. Verjamemo, da bomo z vzajemnim sodelovanjem prispevali k izboljšanju stanja v okolju," so še navedli v odgovoru.

Ker je naše bralce bolj zanimalo parkiranje in vožnja po pločniku, kot pa njihove naloge, smo na SOU ODBK poslali zahtevo za dodatna pojasnila in prejeli naslednji odgovor: "Vozilo je bilo na predmetni površini parkirano le za (kratek) čas, ki je bil nujno potreben za opravljanje nalog občinskega redarstva, kar je skladno s 103. členom ZPrCP."

Zakon o pravilih cestnega prometa, ki ureja parkiranje redarskih vozil, sicer pravi, da smejo vozila, ki uporabljajo rumeno rotacijsko luč, za čas opravljanja nalog ustaviti na cesti za toliko časa, kot je nujno potrebno za opravljanje del in smejo zapeljati tudi v območje za pešce in v območje umirjenega prometa.

Po naših podatkih redarsko vozilo ni imelo prižgane posebne opozorilne svetilke, ravno tako ni videti razloga, zakaj bi redarska služba vozila in parkirala na območju za pešce, saj to pri omenjeni nalogi ni bilo nujno potrebno.

Kakšno pa je vaše mnenje?

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj