Na vsebino

Smo že v novem valu epidemije?

Včeraj so v Sloveniji ob 702 PCR-testih in 4489 hitrih antigenskih testih potrdili 1076 okužb z novim koronavirusom. V primerjavi s prejšnjo nedeljo so včeraj pri nas potrdili 169 okužb več.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno pri nas 33.281 aktivnih primerov okužbe, kar je 7371 več kot pred enim tednom.

Še naprej se povečuje tudi sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 2697, dan prej pa je bilo nižje za 24. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev trenutno znaša 1571, dan prej je bilo 1555.

Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 135 bolnikov, na oddelkih intenzivne nege zaradi covida-19 zdravijo 46 bolnikov. Zaradi covida-19 sta hospitalizirana dva bolnika več kot dan prej, na oddelkih intenzivne nege pa zaradi covida-19 zdravijo dva bolnika manj kot dan prej. Skupno je sicer hospitaliziranih 352 oseb s potrjeno okužbo, torej zaradi covida-19 in s covidom-19. To je 11 več kot dan prej.

V nedeljo je umrlo sedem bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili 8 novih okužb: Črnomelj 2 (dan prej 7), Metlika 6 (dan prej 12).

Sledilnik kaže, da je trenutno v Beli krajini 394 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 205, Metlika 144, Semič 45.

Beović: Smo že v novem valu epidemije

Število novih primerov okužb s koronavirusom v Sloveniji narašča že tretji teden zapored, vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović pa meni, da smo že v novem valu epidemije. “Mislim, da smo že v novem valu, ki ga očitno povzroča nova različica omikrona, torej tako imenovani BA. 2, ki je nekoliko bolj kužen od prejšnje variante BA.1," je povedala za TV Slovenija.

“Še vedno se mi zdi zelo smiselno, da ohranimo maske v zaprtih prostorih ob tem intenzivnem širjenju virusa,” je še poudarila vodja svetovalne skupine za cepljenje in dodala, da v Sloveniji trenutno prevladuje nova različica koronavirusa. “Gre za varianto omikrona, ki ni toliko drugačna, da bi zaslužila novo črko. Je pa nekoliko bolj kužna, kar povzroča, nove valove ne samo v Sloveniji, ampak tudi v drugih državah,” je še poudarila Beović.

Vir: STA, Sledilnik covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj