Na vsebino

Spodbujanje lokalne samooskrbe

Z namenom promocije programa Spodbujanje lokalne samooskrbe, ki ga bo ZIK Črnomelj v letu 2017 izpeljal v Dragatušu, Črnomlju in Metliki, smo včeraj izvedli predavanje Antona Komata z naslovom Pomen samooskrbe in vpliv industrijske hrane na naše zdravje odprli za širšo javnost.

Anton Komat je predavanje začel s kitajskim rekom: Svet bo varen za ljudi, ko bo kmet zdravnik, zdravnik učitelj in učitelj kmet. S tem je želel osvetliti pomen samooskrbe s hrano za zdravje ljudi. Poudaril je, da je lasten vrt z mešanimi posevki vir kakovostnih živil in prispevek k ohranjanju biotske pestrosti, medtem ko ogromni nasadi monokultur le-to uničujejo. Opozoril je na bližajočo se t.i. prehransko krizo, saj se večina ljudi raje kot za lastno pridelavo odloča na nakup živil, pod vsiljeno pretvezo, da »se ne izplača«. V industrijsko procesirani hrani, ki je zaenkrat lahko dostopna, pa je vse več t.i. hormonskih motilcev, ki resno vplivajo na razvoj in zdravje človeka. Prisotne je spodbudil k razmisleku, oživljanju samooskrbe s hrano in združevanju pri prodaji pridelkov.

Program Spodbujanje lokalne samooskrbe bo v marcu gostil še nekaj priznanih strokovnjakov s področja razvijanja samooskrbe. Dr. Ana Vovk Korže bo predstavila primere dobrih praks razvijanja samooskrbe v Sloveniji, Dr. Marta Gregorčič uspešen slovenski projekt razvoja samooskrbe v lokalnem okolju Urbane brazde, Dr. Andrej A. Lukšič pa bo spregovoril o trajnostnem razvoju in kakovosti življenja.

Program Spodbujanje lokalne samooskrbe obsega 50 ur in je namenjen zaposlenim, starejšim od 45 let. V programu se bodo vrstila predavanja in učne delavnice 1x do 2x tedensko do maja. Program je brezplačen in poteka v okviru projekta Pridobivanje kompetenc od 2016 do 2019, Pokolpje. Sofinancirata ga Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad.

V programu je še nekaj prostih mest. Vse zainteresirane vabimo k vključitvi.

Informacije in prijave: ZIK Črnomelj, Mojca Frankovič, 07 30 61 381, [email protected].

Vir: ZIK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj